Насловна Друштво Јакић: Последњу плату смо примили у мају

Јакић: Последњу плату смо примили у мају

0
ПОДИЈЕЛИ

niksic_1

Радници некадашњег Металца, преименованог у Металну Монтавар Инжењеринг, почели су штрајк у просторијама фабрике захтијевајући рјешење правног статуса, исплату зарада, повезивање стажа, уплату доприноса и покретање производње.

Предсједник штрајкачког одбора Спасоје Јакић казао је да више од годину немају озбиљан посао и да су посљедњу умањену плату примили за мај.

„Ситуација у фабрици је без изгледа да ће се промијенити због чега смо на збору прије десет дана од директора Николе Фурунџића затражили да нам за седам дана испуни тражено. Потврдио је да су наши захтјеви оправдани, али ни након истека рока нијесмо добили ни наговјештај да ће бити помака“, рекао је Јакић.

Јакић је саопштио да ће се током штрајка свакодневно окупљати у фабрици све док им захтјеви не буду испуњени о чему су обавијестили Фурунџића, министарства рада и социјалног старања и економије, као и локалну управу.

„Немамо ни ријешен правни статус, јер је након ликвидације Металца Монтавар формирана нова фирма Метална Монтавар Инжењеринг, након чега су сви радници остали без посла. Дио је пребачен у ново предузеће, а 29 отпуштено уз отпремнине“, прецизирао је Јакић.

Према његовим ријечима, у Металцу Монтавар сада се као упослено води четворо радника, док је преосталих 104 у новоформираној Метални Монтавар Инжењеринг, која нема никакве имовине.

На питање гдје је државна помоћ у виду гаранција од 1,5 милиона ЕУР које је Влада обезбиједила у априлу, Јакић је казао да им је директор саопштио да је „намјенски искоришћена“.

Ријеч је о новцу датом Металцу на основу плана за реструктуирање за намирење дугова према банкама да би се скинула хипотека са већег дијела имовине фирме, покренула производња у новооснованој фирми и исплатила прва рата отпремнина за 29 отпуштених радника.

Власник Металца је Горан Младеновић из Словеније који је фабрику купио у стечају 2004. године за 450 хиљада ЕУР. Он је прошле године почео добровољну ликвидацију фирме тврдећи да не може пословати због дуга од око три милиона ЕУР и немогућности рада у Црној Гори. Почетком прошле године под окриљем Металца основао је другу фирму – Метална Монтавар Инжењеринг и упослио 104 радника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here