Насловна Политика Извјештај о досадашњем раду нове которске власти: Расходи мањи, ажурност већа

Извјештај о досадашњем раду нове которске власти: Расходи мањи, ажурност већа

1
ПОДИЈЕЛИ

Полазећи од чињенице да су прошла скоро четири мјесеца од мог избора за предсједника Општине Котор, као и непуна три мјесеца од дана избора потпредсједника, у складу са јавно прокламованим принципима свих конституената нове управе о потреби да јавност буде редовно и прецизно обавјештавана о активностима управе, ово је прва прес-конференција са извјештајем о раду, а овакве прес-конференције ћемо организовати једном мјесечно – поручио је Владимир Јокић, новоизабрани предсједник которске општине.

Унеско, Лука Котор АД и КоторАрт

„Иако су теме Унеско, Луке и КоторАрта нешто што је и до сада било предмет интересовања јавности и о чему сте свакодневно информисани, морам се у најкраћем осврнути и на њих. Као што знате Влада Црне Горе је донијела најприје акциони план, а потом одлуку о забрани градње. Поновићу још једном, овакве одлуке сматрамо политичким притиском, јер су донешене без консултације са локалном самоуправом„, наведено је у саопштењу предсједника Општине.

Према ријечима Јокића, одлука о забрани градње није уведена на шест мјесеци, како се то могло чути у медијима, већ до усвајања просторно-урбанистичког плана, што умногоме зависи од низа фактора на које не се може утицати.

Он је нагласио да је которској управи је највећи интерес да Котор остане на листи Унескоа.

„Како не бисмо били погрешно схваћени, которској управи је највећи интерес да Котор остане на листи Унескоа, па тако не бјежимо од било које обавезе. С тим у вези, имали смо неколико састанака са стручним тимом који ради на ХИА студији и ставили смо им све наше професионалне и материјалне капацитете на располагање. Једину преосталу обавезу из акционог плана Владе, именовање нових чланова у Савјету за управљање подручјем Котора ћемо испунити на првом наредном скупштинском засиједању„, казао је новоизабрани предсједник Котора.

Питање концесије за Луку Котор АД, према његовом мишљењу, једно је од најважнијих питања Котора.

„У априлу сам имао разговоре са представницима CLIA (свјетска крузинг асоцијација), представницима корпорације Царнивал и групе MSC, са којег је у име свих нас генерални секретар CLIA упутио допис Влади Црне Горе са позивом на састанак гдје би између осталог се разговарало о концесионом статусу Луке Котор. У разговорима смо дошли до става да је Лука Котор АД, већинског општинског власништва, кредибилан и пожељан партнер као концесионар. До данашњег дана нисмо добили одговор на овај позив“, казао је Јокић.

Он је истакао да ће се Дјечји фестивал позоришта за дјецу, Дон Бранкови дани музике и Фестивал клапа, манифестације које су дио КоторАрта, уз остале пратеће програме, одржати у најављеним терминима под покровитељством Општине Котор.

„Влада Црне Горе, тачније Министарство кулутре, је у претходном периоду изнијело став поводом организације и финансирања КоторАрта. Како не бисмо више понављали већ неколико пута изречено заједничко становиште о таквом понашању министарства, осврнућемо се на оно што нас очекује. Овогодишњи Дјечји фестивал позоришта за дјецу, Дон Бранкови дани музике и Фестивал клапа, манифестације које су дио КоторАрта, уз остале пратеће програме, одржаће се у најављеним терминима под покровитељством Општине Котор. Котор је пријестоница црногорске културе кроз историју и тако ће и остати, без обзира на понашање надлежног министарства“, казао је Јокић.

У току формирање посебног одјељења за комуникацију са мјесним заједницама

„У претходном периоду, потпредсједници општине, предсједница скупштине, директор дирекције и ја смо имали интезивну комуникацију са грађанима. У том смислу у оквиру општине смо имали више од 400 сусрета са представницима грађана и другим заинтереосваним лицима. Такође, обишли смо готово све мјесне заједнице, а оне које су преостале су у плану посјете за наредни период. У сваком случају и са онима са којима се нисмо сусрели на лицу мјеста смо у редовној комуникацији. Као што смо обећали, у току је формирање посебног одјељења за комуникацију са мјесним заједницама како бисмо свакодневно могли да знамо проблеме са лица мјеста и да реагујемо на њихово отклањање“, наводи се у саопштењу Владимира Јокића, предсједника Општине Котор.

Према његовим ријечима, како у овом случају, тако се и у свим осталим секретаријатима и службама припремају, или су већ завршене, нове систематизације, на основу којих се планирају реформе управе. Он је истакао да су опредјељена средства за отпремнине, а у току је и израда правилника о начину исплате. Сви службеници и намјештеници, без обзира на било коју врсту припадности, а који су спремни да раде у оквирима закона и који се нису огријешили о закон, у новој градској управи су, сигуран је Јокић, наишли на кредибилног партнера.

Ажурност у заосталим предметима

У оквиру Службе Главног администратора општине Котор, 18. априла ове године затечено је 306 предмета по којима није правовремено одлучено. До данашњег дана су рјешена укупно 162 предмета, наводи се у саопштењу предсједника.

„Очекујемо да ћемо у наредна два мјесеца моћи да кажемо да у оквиру службе нема заосталих предмета“, казао је он.

О Дирекцији за уређење и изградњу Котора

У дијелу рада Дирекције за уређење и изградњу Котора донешене су инвестиционе одлуке за допуну пројекта на санацији контрафора, као и за извођење радова на санацији клизишта у Кавчу, дионице пута Горовићи-Братешићи, на монтажи семафорске сигнализације на Риви, као и на изградњи јавне расвјете Контакт зоне и зграда у Старом граду. Такође, завршена је прва фаза кошења јавних површина и у току је поновно кошење, наведено је на конференцији.

„Оно што вас посебно занима је свакако питање саобраћаја, и ту морам рећи да је поред свих проблема везаних за тендерске и сигурносне процедуре, договорен коридор којим ће туристи са крузера бити усмјеравани, а питање је дана када ће се формализовати и коридор за туристичке аутобусе, чиме ће се растеретити главна саобраћајница и ситуација у саобраћају бити боља. Наравно, посебне помаке очекујемо након монтирања семафорске сигнализације, међутим док се не заврши тендерска процедура, у сарадњи са ОБ Котор, саобраћајна полиција ће регулисати пјешачки саобраћај“, каже Јокић.

Питање комуналног реда

„Питање комуналног реда у граду ћемо у наредном периоду рјешавати системским приступом. Ове године смо покренули разговоре са свим заинтересованим лицима, превасходно угоститељима, како би они у договору са нама повукли терасе у оквиру својих габарита и како бисмо регулисали питање буке. Помаци су видљиви од уласка у град па надаље, с тим што се по питању буке може још напредовати“, казао је први човјек Котора.

У оквиру буџетских могућности, према његовим ријечима, помогнуте су одређене активности на промоцији Котора, као што је дјеловање Бокељске моранрице и сличних појединаца и институција.

„Опредјелили смо средства од 15.000 евра за санацију санитарног чвора у Општој болници Котор. Такође, са нешто више од двије и по хиљаде еура смо помогли рад исторјиског архива у Котору. Неодговоран однос државе се можда најбоље и види на овим примјерима. Користим се приликом да данас испред локалне самоуправе обавијестим родитеље свих ђака који ове године крећу у први разред основне школе да ће Општина Котор купити уџбенике за све прваке“, наведено је на конференцији.

Реализација буџета виша у односу на прошлу годину

„У оквиру буџета, на страни прихода на дан 15.6. реализација буџета је у износу од 45% или 9.250.366,00 евра, што је 1.573.390,00 евра више него на исти дан прошле године. Напомињем да приход од наплате улазница на бедеме за период април-мај, закључно са 15. јуном ове године износи 135.812,00 евра, што је 79.000 евра више него за исти период прошле године. У плану је набавка електронских система за наплату улаза на тврђаву и очекујемо да ћемо то реализовати у наредних 45 дана. Такође, приходи од наплате таксе за економско искоришћавање културних добара су 105.000 евра што је за 35.000 евра више него за исти период прошле године“, истакао је Владимир Јокић.

Мањи расходи

Како је казао, расходи буџета су на дан 15. јун 4.305.000, што је 23% или 1.319.000 евра мање него за исти период прошле године. За гориво је ове године утрошено три пута мање него прошле године, па је потрошено укупно 19.725,88 евра, док је прошле године у истом периоду утрошак био 51.761,00 евра. На трошкове службених путовања, утрошено је 9.681,83 евра, што је за три пута мање у односу на исти период прошле године, када је утрошак износио 27.964,41 евра. На трошкове репрезентације ове године је потрошено пет пута мање него у упоредном периоду прошле године, односно 4.822,41 евра, скоро 19.000 евра мање него прошле године.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here