Насловна Политика Израелски премијер на Божић упутио демарш чланицама СБ УН

Израелски премијер на Божић упутио демарш чланицама СБ УН

0
ПОДИЈЕЛИ

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху наредио је Министарству спољних послова да позове амбасадоре чланица СБ УН да би им пренео протест. Он протестује због резолуције против јеврејских насеља усвојене у петак.

Позвани су сви амбасадори осим амбасадора САД, преносе израелски медији.

Један израелски званичник рекао је да ће премијер „укорити“ сваког амбасадора појединачно. Један неименовани високи израелски дипломата и један западни дипломата изјавили су за лист Харец да је тај потез јако неуобичајен, имајући у виду да је данас Божић.

„Шта би они рекли у Јерусалиму да смо ми позвали израелског амбасадора на Јом Кипур (јеврејски Дан покајања)“, рекао је неименовани западни дипломата.

Израелски премијер је оценио синоћ да је администрација председника САД Барака Обаме извела непоштен, антиизраелски маневер у Савету безбедности УН.

САД су се у петак уздржале од гласања о том документу што је омогућило да буде усвојен уз подршку 14 осталих чланова СБ. У њему се захтева окончање изградње јеврејских насеља на окупираним палестинским територијама, а да се сва постојећа прогласе илегалним по међународном праву.

Нетанијаху је ту резолуцију означио као „лудачку“ и обећао израелској јавности да ће бити превазиђена. Он је такође најавио преиспитивање односа Израела са УН и као први корак навео да ће финансирање институција УН, за које је рекао да су биле нарочито непријатељске, бити одмах заустављено.

Изрелски премијер је такође одлучио синоћ, после критика изречених на рачун САД и УН, да откаже посету украјинског премијера Владимира Гројсмана.

Посета је била планирана за наредну недељу. Један високи званичник у Јерусалиму је рекао да је таква одлука донета због украјинског гласа у СБ УН за резолуцију у којој се критикује израелска политика насељавања Западне обале, на којој Палестинци намеравају да оснују своју независну државу. Та држава би обухватила и појас Газе, а главни град би био источни Јерусалим који је Израел анектирао.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here