Насловна Политика Израел разочаран Француском због подршке Палестини

Израел разочаран Француском због подршке Палестини

0
ПОДИЈЕЛИ

Израел је данас званично изразио „дубоку разочараност“ Француској што је у уторак у Савјету безбједности УН гласала за палестинску резолуцију.

izrael francuska

Реузолуцијом се позива на потпуно израелско повлачење с окупираних територија до краја 2017. године.

Француском амбасадору Патрику Мезонаве, који је позван у Министарство спољних послова у Јерусалиму, је речено да једини начин да се постигне напредак на дипломатском колосјеку са Палестинцима води кроз директне преговоре, а не унилателарне акције или декларације.

Амбасадор је рекао да Париз сматра да постоји потреба да се обје стране подстакну на повратак преговарачком столу и да је зато подржао палестинску резолуцију.

Француска је једна од осам земља која је подржала палестинска настојања у СБ УН, којима је недостајао један глас да буду усвојена, што би потом подстакло вето САД.

Уз Аустралију САД су гласале против резолуције, а пет земаља, Руанда, Нигерија, Јужна Кореја, Велика Британија и Литванија су се уздржале.

Дипломатски званичници рекли су да француско гласање неће нарушити везе с Израелом, али је Париз изгубио дио кредибилитета у очима израелског руководства, што би могло да наруши амбиције те земље да има водећу улогу у дипломатском процесу.

Званичници су такође рекли да, иако је француска позиција у односу на палестинску резолуцију проблематична, Париз је заузео врло позитивну улогу с израелске тачке гледишта у нуклеарним преговорима с Ираном.

Одлука да се амбасадор позове на разговор у министарство, како би се изразио званичан протест, указује на изненађење и незадовољство у Јерусалиму.

Француска је такође радила на једној верзији резолуције, која је, иако се није свиђала Израелу, била умјеренија у формулацијама од палестинске, наводе израелски медији.

У посљедње двије недјеље било је настојања да се двије резолуције споје у једну, али су Палестинци инсистирали на оштријем рјечнику.

Када су одбили француски предлог Израел је очекивао да ће Француска гласати против палестинске верзије и био је изненађен што није.

За резолуцију су гласале Русија, Кина, Француска, Јордан, Чад, Луксембург, Аргентина и Чиле.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here