Насловна Поглед  Израел на “ратној стази” против Ирана и Сирије

 Израел на “ратној стази” против Ирана и Сирије

7

Нетанјаху је, намјерним погрешним тумачењем разговора, злоупотребио повјерење Москве.

 

Размјена ракетних удара између Израела и иранских јединица у Сирији додатно дестабилизује Блиски исток. Чини се да су се амерички предсједник Трамп и израелски премијер Нетанјаху, у циљу превазилажења својих унутрашњо-политичких проблема, одлучили на “мали побједоносни рат”, уз ризик да прерасте у велики пожар. Израел игра улогу “дјечака-насилника”, који изазове свађу, и онда се крије иза леђа одраслих. Ипак, може се десити да Трамп остави свог израелског штићеника да сам куса кашу, коју је замутио.

Током посјете Нетанјахуа Москви 9. маја, гдје му је указана велика пажња током прославе Дана побједе, Русија је покушала да убиједи Израел да се суздржи од даљих акција, и потражи мирно рјешење регионалних проблема. У Израелу су се, након тога, појавиле ничим потврђене инсинуације да је Русија практично одобрила напад на Сирију. Како је то могуће – ко би одобрио напад на себе, и своје савезнике?

Овакве инсинуације са гађењем су одбацили и Лавров и Путин. Из свега наведеног, видимо типичну припрему за нову кампању, прецизније – за хибридни рат против Ирана,  када се војне акције преплићу са пропагандним маневрима и дезинформацијама.

Допринос у узбуркавању страсти дао је један од идеолога “арапског прољећа” (коаутор пројекта “демократизација” на Блиском истоку, који је усвојио Обама), сада консултант за блискоисточну политику у Вашингтонском Институту – Денис Рос. Овај бивши високо позиционирани члан  владе у области националне безбједности, успио је и да, као главног кривца за “неизбјежни” иранско-израелски рат, означи – Русију. Без икаквог јасног образложења, приписује Кремљу кривицу за изазивање рата, заснивајући тврдње на чињеници да уништење иранских нафтних постројења “иде у корист Русима.” А иначе, ово иде и у корист пласирања америчке нафте из шкриљаца на свјетско тржиште.

У настојањима да докаже наводну иранску кривицу, Нетенјаху је 30. априла испричао “бајку” о подвигу израелских обавјештајаца, коју није успио и чињенички поткријепити. Израелски “Харец” сматра да премијер није доказао да Иран крши међународни споразум, те и ако су израелски специјалци заиста извршили упад у ирански нуклеарни центар – за тим није било никакве потребе.

Западни медији нијесу посветили пажњу овим тврдњама израелског премијера, што само по себи много говори. Међутим, и ова “сензација” била је довољна да се оправда напад на Сирију. И, опет је све исто као током одмазде због “хемијског напада” у Думи: никоме није ни на крај памети да се покаје због лажних информација, нити због ракетног напада.

Истовремено, ефекти ракетног напада Израела на Сирију 10. маја су преувеличани. На основу доступних материјала, са сигурношћу можемо утврдити само да је уништен један “Панцир”, којим располажу Сиријци, а не Иранци. У самом Ирану наглашавају да су ракетирани положаји сиријске војске.

Израелски сајт “DEBKAfile”, повезан са војним обавјештајним службама АМАН, признаје да Техеран може брзо надомјестити оружје које су послали у Сирију, а коју је Израел уништио. С обзиром да је небо Ирака отворено за војно-транспортне авионе, они то могу учинити чак и за неколико сати.

Аналитичар листа “The Times of Israel” Рафаел Ахрен сматра да је Израел – сам. Чак и САД, које су Израел гурнуле у сукоб, не журе да им директно помогну. Трумп савршено разумије да се америчко јавно мнијење противи интервенцији Сједињених Држава и новом великом рату на Блиском истоку. Упркос честим изјавама да је шеф Бијеле куће “на истој линији” са Израелом, Трумп  покушава да искористи Израел као инструмент. Бивши шеф АМАН-а, Амос Јадлин, истиче да ће сав терет борбе са Ираном пасти на израелска плећа.

У ситуацији када му пријети рат већих размјера, Техеран не само да неће отићи из Сирије, већ ће и повећати своје војно присуство. Надања да ће доћи до промјене режима, а и колапса економског потенцијала Ирана су узалудна. Ако и дође до смјене власти, онда ће вјероватније умјесто умјереног предсједника Роханија доћи много агресивнија струја. Иранска економија је стабилна. Техеран већ има психолошку предност у сукобу. Они нијесу, након Америке, пожурили да изађу из споразума о нуклеарном програму. Тако је сачувана могућност трговине с широким спектром земаља изван Америке. Истина, постоје израелски наводи да ће Техеран такође објавити повлачење из споразума, и наставак процеса обогаћивања урана. Ако се то испостави тачним, ескалација кризе је неизбјежна.

Нова етапа сукоба у Сирији меже отпочети и услијед скоре акције владиних снага за коначно ослобођење југозапада земље, у јорданско-израелско-сиријском троуглу (провинције Дара и Кунеитра). Овдје су концентрисани главни стратешки интереси Израела, као и његови савјетници и обавјештајци. Израелска војска очигледно покушава да осујети ову операцију ваздушним ударима, али на овај начин сигурно неће успјети да спријечи напредовање сиријске војске на копну. Овдје се још увијек налази велика енклава под контролом “Исламске државе”, а дјеловање сиријских снага против екстремиста је оправдано свим међународним споразумима. Израелци и њихови савезници из Слободне сиријске војске сами су криви за чињеницу да ништа нијесу учинили да елиминишу ову групу терориста.
Као резултат скорог ослобођења овог дијела земље, положај Израела на граници ће постати још рањивији.

Можемо закључити да посјета Бенјамина Нетенјахуа Москви сигурно није донијела резултате, какве покушава да прикаже израелска штампа, тј. није добијена никаква сагласност за контролисане ударе по сиријским и иранским положајима. Ништа слично томе. Вјероватно је Нетенјаху покушао да  добије “осигурање” у случају да нешто пође по злу. Међутим, израелски премијер је, намјерним погрешним тумачењем разговора, дрско злоупотријебио повјерење Москве. И то ће, наравно, бити узето у обзир, онда када му разумијевање руске стране буде најпотребније.

Извор: Дмитриј Мињин – ФОНДСК

7 КОМЕНТАРИ

 1. 9
  1

  Zanimljivo je da su glavni saveznici Izraela u Siriji tzv. „Islamska država“ (ISIS), dakle teroristi i tzv. „Slobodna sirijska armija“, koji su i lažovi i manipulanti i teroristi!

 2. 1
  8

  Vidite kako Amerikanci brane Kosovo, ni ptica ne smije da pređe granicu. A dok Rusi brane Siriju, svi po njima lupaju kad im se prohtije.

 3. 9
  1

  Komlene, šteta što niste rođeni u vrijeme Gebelsa, bili biste vrlo upotrebljivi u „Trećem Rajhu“ sa svim tim logičkim „iskrivljenjima“, poluistinama i propagandnim „efektima“, zaista šteta! Naravno, mnogo ljudi bi životom platilo tu Vašu „strast“, ali budući da ste kao i svaki drugi sociopata lišeni osjećaja krivice i savjesti, to Vam ne bi predstavljalo problem!

 4. 4
  1

  NAMES AND FACES OF THIS WEEK’S MARTYRS
  May 15, 2018 at 17:48 (Assassinations, Gaza, Israel’s Shame)
  Gaza killings: Names and faces of those killed by Israeli forces this week

  ?w=477&h=318
  ?w=477&h=317
  ?w=477&h=318
  ?w=477&h=318
  ?w=477&h=318

  List of names and ages …

  1. Laila Anwar Al-Ghandoor, 8 months old

  2. Ezz el-din Musa Mohamed Alsamaak, 14 years old

  3. Wisaal Fadl Ezzat Alsheikh Khalil, 15 years old

  4. Ahmed Adel Musa Alshaer, 16 years old

  5. Saeed Mohamed Abu Alkheir, 16 years old

  6. Ibrahim Ahmed Alzarqa, 18 years old

  7. Eman Ali Sadiq Alsheikh, 19 years old

  8. Zayid Mohamed Hasan Omar, 19 years old

  9. Motassem Fawzy Abu Louley, 20 years old

  10. Anas Hamdan Salim Qadeeh, 21 years old

  11. Mohamed Abd Alsalam Harz, 21 years old

  12. Yehia Ismail Rajab Aldaqoor, 22 years old

  13. Mustafa Mohamed Samir Mahmoud Almasry, 22 years old

  14. Ezz Eldeen Nahid Aloyutey, 23 years old

  15. Mahmoud Mustafa Ahmed Assaf, 23 years old

  16. Ahmed Fayez Harb Shahadah, 23 years old

  17. Ahmed Awad Allah, 24 years old

  18. Khalil Ismail Khalil Mansor, 25 years old

  19. Mohamed Ashraf Abu Sitta, 26 years old

  20. Bilal Ahmed Abu Diqah, 26 years old

  21. Ahmed Majed Qaasim Ata Allah, 27 years old

  22. Mahmoud Rabah Abu Maamar, 28 years old

  23.Musab Yousef Abu Leilah, 28 years old

  24. Ahmed Fawzy Altetr, 28 years old

  25. Mohamed Abdelrahman Meqdad, 28 years old

  26. Obaidah Salim Farhan, 30 years old

  27. Jihad Mufid Al-Farra, 30 years old

  28. Fadi Hassan Abu Salah, 30 years old

  29. Motaz Bassam Kamil Al-Nunu, 31 years old

  30. Mohammed Riyad Abdulrahman Alamudi, 31 years old

  31. Jihad Mohammed Othman Mousa, 31 years old

  32. Shahir Mahmoud Mohammed Almadhoon, 32 years old

  33. Mousa Jabr Abdulsalam Abu Hasnayn, 35 years old

  34. Mohammed Mahmoud Abdulmoti Abdal’al, 39 years old

  35. Ahmed Mohammed Ibrahim Hamdan, 27 years old

  36. Ismail Khalil Ramadhan Aldaahuk, 30 years old

  37. Ahmed Mahmoud Mohammed Alrantisi, 27 years old

  38. Alaa Alnoor Ahmed Alkhatib, 28 years old

  39. Mahmoud Yahya Abdawahab Hussain, 24 years old

  40. Ahmed Abdullah Aladini, 30 years old

  41. Saadi Said Fahmi Abu Salah, 16 years old

  42. Ahmed Zahir Hamid Alshawa, 24 years old

  43. Mohammed Hani Hosni Alnajjar, 33 years old

  44. Fadl Mohamed Ata Habshy, 34 years old

  45. Mokhtar Kaamil Salim Abu Khamash, 23 years old

  46. Mahmoud Wael Mahmoud Jundeyah, 21 years old

  47. Abdulrahman Sami Abu Mattar, 18 years old

  48. Ahmed Salim Alyaan Aljarf, 26 years old

  49. Mahmoud Sulayman Ibrahim Aql, 32 years old

  50. Mohamed Hasan Mustafa Alabadilah, 25 years old

  51. Kamil Jihad Kamil Mihna, 19 years old

  52. Mahmoud Saber Hamad Abu Taeemah, 23 years old

  53. Ali Mohamed Ahmed Khafajah, 21 years old

  54. Abdelsalam Yousef Abdelwahab, 39 years old

  55. Mohamed Samir Duwedar, 27 years old

  56. Talal Adel Ibrahim Mattar, 16 years old

  57. Omar Jomaa Abu Ful, 30 years old

  58. Nasser Ahmed Mahmoud Ghrab, 51 years old

  59 – 61: Unidentified

  Never to forget …. never to forgive!

 5. 2
  1

  OVAJ ZATARSKI KONVERTIT I UDBASKA .RANJA JE ZAISTA PRESAO SVE MJERE SA SVOJIM PODLIM I GLUPIM USPOREDBAMA I ZAGOVARANJEM NADILJA NAD NEVINIM NARIDOM !ZAISTA JE VRIJEME DA SE OVA ZATARSKA .RANJA MAKNE SA VOG PORTALA!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here