Насловна Политика И Израел мета шпијунирања САД

И Израел мета шпијунирања САД

0
ПОДИЈЕЛИ

NSAИзраел није само савезник САД, који има приступ америчким обавештајним подацима, већ је и мета САД шпијунарања, преносе данас израелски медији писање „Њујорк тајмса“.

Извештај се позива на документе које је обелоданио Едвард Сноуден и у њему се описују блиске везе између Националне безбедносне агенције (НСА) САД и израелске војне обавештајне јединице 8200. Та јединица и НСА су размењивале информације, али Израел због тога био поштеђен шпијунирања.

„Њујорк тајмс“ наводи да у документима пише како је НСА пратила „израелске војне мете високог приоритета“, као што су беспилотне летилице.

Још једна израелска војна мета наведена у докунентима је ракетни систем Блек спероу ( Балцк спарроw) – ракета циљ, која симулира балистичку ракету на великој висини. Тај систем је недавно користио Израел у време вежбе антиракетне одбране, док су се САД припремале за могућу војну акцију у Сирији .

Амерички лист објавио је извештај заснован на Сноуденовим документима који су откривени у августу да су америчке обавештајне агенције заинтередоване како за непријатеље, тако и пријатеље САД.

У поверљивим докуменетима пише да су контраобавештајне операције САД стратешки фокусиране против приоритетних мета Кине, Русије, Ирана, Кубе и Израела.

У извештају „Њујорк тајмса“ се помиње и шпијунирање светских лидера и да је једна од мета такозване Операције дреднот ( Оператион Дреадноугхт) био ирански врховни вођа ајатолах Хамнеи, а други генерални секретар УН Бан Ки-мун.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here