Насловна Култура Изложба „Тамо далеко 1918–2018“ у галерији Дома Војске Србије

Изложба „Тамо далеко 1918–2018“ у галерији Дома Војске Србије

Изложбу, коју ће публика имати прилику да погледа до 13. децембра, представиће Гојко Раичевић, један од аутора, а отвориће генерални секретар Предсједника Србије Никола Селаковић

1
TamoDaleko
Тамо далеко

Изложба „Тамо далеко 1918–2018“, биће отворена вечерас, у 19 сати, у Малој галерији Дома Војске Србије.

Занимљива поставка обухвата спискове добровољаца из Боке (њих двије хиљаде), као и приче о локалним херојима, а доноси и одломке родољубивих пјесама, аутентичне фотографије, изабрана сведочења, анегдоте, говоре, и друге занимљивости, сложене у својеврстан алманах „Мале новине“, који сведочи о стваралаштву наших предака.

Изложба, настала уз благослов епископа ваљевског Милутина, први пут је приказана јавности у некадашњем Официрском дому у Ваљеву, задужбини хероја са Колубаре и Цера, кроз различите форме је приказана у земљи и иностранству, а, у оквиру јубилеја 100 година од побједе у Великом рату, дала је печат и званичној церемонији Дана подизања српске заставе на Бијелој кући, 28. јула у Вашингтону.
На дан почетка пробоја Солунског фронта, 15. септембра, изложбена поставка је истовремено отворена у Херцег Новом, Ваљеву и Норт Порту на Флориди, и од тада почиње „светску турнеју“ у мјестима где живи наш народ.

Поставку „Тамо далеко 1918–2018”, „потписују“ Маринко Лугоња, Немања Куљача, Марко Кентера и Гојко Раичевић, а посебан осврт написао је угледни историчар и професор на Филозофском факултету у Београду др Милош Ковић.

Изложбу, коју ће београдска публика имати прилику да погледа до 13. децембра, представиће Гојко Раичевић, један од аутора, а отвориће генерални секретар Предсједника Србије Никола Селаковић.

О историјским околностима кроз које је прошао наш народ у протеклих 100 година, присутнима на отварању говориће историчар Александар Раковић.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    А што је касарна у ваљеву срушена где је компована песма марш на дрину зарад дрговичног центра да преведем шопинг мола. И потопљена Ваљевска грачаница Немањићка из 12 века? А Лицемерно снимате серију а потапате задужбине. https://istinoljublje.com/

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here