Насловна Друштво Изложба руског Васојевића у Котору

Изложба руског Васојевића у Котору

0
ПОДИЈЕЛИ

Изложба Андреја Љубљинског, под називом „Добри, лоши и тако-тако“, биће отворена у нејдељу 26. јула у 16 сати у Дому умјетника у згради „Југоокеанија“.

kotor_stari_grad

Љубљински долази из Санкт Петербурга, и борави у Будви у оквиру редовног резиденцијалног програма ДЕАЦ.

Развијајући  структурално-модуларни принцип прављења слика-ликова, у чијим основама је могуће видјети својеврсни амалгам принципа које су одавно развили велики оци структуралне слике у вријеме ране модерне, попут Сезана и Сераа, и стандардизованих, пикселованих слика популарне масовне културе, Андреј Љубљински је до сада створио више од 50 ликова, од којих су неки јунаци сопствене митологије умјетника, а неки су оригиналне верзије култних фигура из историје и различитих сфера савремене културе. У његовој колекцији пронаћи ћете најразличитије јунаке – од политичара и ликова из цртаних филмова до вјерских личности и домаћих животиња.

Аутор има црногорске корјене (његов дјед по мајци, Милић Бојовић, из Васојевића, остао је послије II свјетског рата у Совјетском Савезу, гдје је служио као официр совјетске армије) и већ од раног дјетињства је више пута посјетио Југославију. Јасни визуелни ликови које је тада видио у Југославији, необични и примамљиви за дијете из Совјетског Савеза, подстакли су Јављинског у избору занимања и формирали препознатљив стил сада популарног умјетника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here