Насловна Друштво Изложба првих и ретких издања Његошевих књига

Изложба првих и ретких издања Његошевих књига

0
ПОДИЈЕЛИ

kult-njegosh_620x0У Галерији-холу РТС у уторак увече ће бити отворена изложба првих и ретких издања књњига Петра ИИ Петровића Његоша, а поводом 200 година од његовог рођења. На поставци „Владика и песник, владар и мислилац“ биће изложена, осим оригиналног првог издања „Горског вијенца“ из 1847. године, и прва издања дела „Луча микрокозма“ из 1845, „Лажни цар Шћепан Мали“ из 1851. и „Свободијада“ из 1854. године.

  • Посетиоци ће имати прилику да виде оригиналне, а не репринте ових књига. Биће изложено петнаестак издања „Горског вијенца“, штампаних до 1944. године у Београду, Новом Саду, Херцег Новом. Публика ће први пут видети да је Његошев „Лажни цар Шћепан мали“ објављен у две варијанте. У питању је мала разлика у опису књиге – објашњава за „Новости“ аутор изложбе и председник Српског библиофилског друштва Срђан Стојанчев.

Ова поставка ће нам открити и тајну стару неколико деценија. Наиме, у току рестаурације и конзервације првог издања „Горског вијенца“ из 1847, штампаног у Бечу, откривено је да је оно припадало познатом српском песнику Милану Ракићу, о чему постоји и песников запис.

  • Ракићева посвета била је сакривена са друге стране литографије Анастаса Јовановића. Када смо током рестаурације скинули папир, открили смо запис: „Господину А. Авакумовићу за спомен на заједнички живот у Софији и Риму, са најлепшим жељама и симпатијама Мица и М.М. Ракић, 15. 12. 1928. године, Рим“ – каже Стојанчев.

Даљом анализом утврђено је да је поменути примерак „Горског вијенца“ припадао Александру Авакумовићу, доктору права, који је заједно са Ракићем био у Софији и Риму.

Једна од изложених књига, Његошева „Свободијада“, објављена је 1854, три године после песникове смрти, захваљујући труду Љубомира Ненадовића.

  • Из Ненадовићевог записа у „Свободијади“ сазнајемо да је први тираж „Горског вијенца“ био 600 примерака. Тешко је проценити колико је сачувано до данас, јер се већина налази у приватним колекцијама – објашњава Стојанчев. Председник Српског библиофилског друштва до сада је „пописао“ петнаестак примерака, а нада се да ће власници одговорити на апел ове организације како би се утврдио тачан број сачуваних првих издања „Горског вијенца“.

Међу изложеним књигама и литографијама у Галерији РТС биће и једна која се први пут појављује у јавности. Реч је о московском издању „Псалтира“ из 1828, које је Његош добио од руског цара Николаја Првог приликом посете овој земљи.

  • У књизи стоји запис да је то „поклон руског цара Петру Петровићу Његошу“. Приликом боравка у Русији, он је добио више књига, али је већину даровао манастирима и појединим свештеницима. Из овог „контингента“ поклона сачувано је свега неколико примерака, а „Псалтир“ је један од њих – објашњава Стојанчев, који ће, уз професора Мила Ломпара, говорити на вечерашњем отварању изложбе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here