Насловна Друштво Изложба поводом 190 година од рођења Михаила Обреновића

Изложба поводом 190 година од рођења Михаила Обреновића

0
ПОДИЈЕЛИ

Mihailo ObrenovićУ аутентичном простору из времена кнеза Михаила Обреновића, згради Старе скупштине, у четвртак је приређена изложба посвећена овом великом српском реформатору и зачетнику идеје о модерној Србији. Поставка садржи документе, фотографије, записе који сведоче о његовој владавини, а неки се први пут јавно приказују. Под називом „Кнез Михаило – животна и владалачка судбина“, изложба је уприличена поводом 190 година од његовог рођења, а у организацији Министарства културе и информисања, Града Крагујевца, Историјског архива Шумадије и Народног музеја.

  • Кнез Михаило је један од најзначајнијих нововековних српских владара, који важи за великог реформатора, покретача формирања Балканског савеза и зачетника идеје о европској Србији – каже један од аутора изложбе Горан Милосављевић.

Михаило је рођен у Крагујевцу 16. септембра 1823. године у браку кнеза Милоша и кнегиње Љубице, а добар део детињства провео је у Пожаревцу. Мењајући често место боравка стекао је непотпуно и несистематско образовање, које је касније допунио у иностранству. Сложена политичка ситуација у Србији крајем тридесетих година 19. века, довела је кнеза Михаила на српски престо са само шеснаест година.

  • Расположива архивска грађа, оригинална документа из бројних институција културе у Србији, помогли су нам да бар приближно реконструишемо животну и владалачку судбину овог знаменитог српског владара – наводе у Историјском архиву Шумадије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here