Насловна Друштво Изложба посвећена Његошу у Етнографском музеју

Изложба посвећена Његошу у Етнографском музеју

0
ПОДИЈЕЛИ

kult-njegos

Изложба посвећена 200. годишњици рођења Петра Другог Петровића Његоша под називом „Његошева капела на Ловћену и архитекта Никола Краснов“ биће отворена вечерас у Етнографском музеју.

Аутори изложбе су архитекта Драгомир Ацовић и историчари уметности Гордана Гордић, Викторија Камилић и Биљана Црвенковић.
Изложбу ће, како је најавио музеј, отворити митрополит цетињско-приморски Амфилохије, беседиће академик Матија Бећковић, а обратиће се и в.д. директора Етнографског музеја Мирослав Тасић.

Садржај изложбе се, пре свега, односи на рад славног руског архитекте Николаја Краснова и на његов пројекат Ловћенске капеле.

Биће изложени и артефакти који указују на судбину капеле након подизања, као и уметничка дела међу којима је слика Петра Лубарде – „Сумрак Ловћена“.

Током трајања изложбе, до 9. децембра, биће реализован пратећи програм – беседе и предавања посвећена Његошевој личности и делу и представљање уметничких дела инспирисаних једним од највећих песника и филозофа српског народа, најавио је музеј.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here