Насловна Насловна Република Српска иде на референдум: Додик – историјска одлука

Република Српска иде на референдум: Додик – историјска одлука

0
ПОДИЈЕЛИ

504959_milorad-dodik_f

Посланици Републике Српске усвојили су одлуку о расписивању референдума о наметнутим одлукама високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

Након дводневне бурне расправе о овој одлуци, коју је иницирао предсједник РС Милорад Додик, гласало је 45 посланика, нико није био против, а 31 посланик је био суздржан, док су посланици Коалиције „Домовина“ у знак противљења напустили скупштинску салу прије гласања, преносе агенције.

На основу Додиковог предлога, референдумско питање о којем ће се изјашњавати грађани гласи:

Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске?“.

Усвојен је и амандман Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС којим се за дан одржавања референдума утврђује прва недеља по истеку 50 дана од дана ступања на снагу одлуке о референдуму.

Одлука ће, како је предвиђено усвојеним амандманом, ступити на снагу осмог дана од објављивања у „Службеном гласнику РС“.

Међутим, да би скупштинска одлука ступила на снагу, мора бити потврђена и у Вијећу народа РС, али неће добити сагласност Клуба Бошњака.

Током дводневне оштре скупштинске расправе, опозиција у РС је истицала да ни они нијесу задовољни радом државних правосудних институција, али да су против манипулације грађана референдумом што, како тврде, и овај пут ради Додик и власт у РС.

С друге стране, Додик уверава да Дејтонски споразум и Устав РС дају том ентитету право да организује и спроводи референдум на својој територији, одбацујући као неаргументоване тврдње појединих представника међународне заједнице да РС нема право на овакав потез.

Milorad-Dodik-015

Додик одлуку о референдуму назива историјском.

Oво је добро да људи у Републици Српској виде шта се дешава, на који начин се ради и како се жели подредити и потлачити цели народ вољи људи који овде експериментишу дуже вријеме„, рекао је Додик.

Он је истакао да је одлука Народне скупштине Српске о расписивању референдум суверена, а да је реаговање Амбасаде САД тим поводом непримерено.

Народ иде на референдум, не узима оружје. Не могу да вјерујем да се на овај начин неко може одредити према чињеници да се на референдуму гласа, а не било шта друго ради„, казао је Додик, пренели су медији у РС.

Додик је примијетио да Американци очито имају проблем са израженом вољом народа оптуживши их да у никада нијесу радили у интересу Републике Српске и српског народа.

Иза њих стоји ароганција и моћ, али иза нас стоји право и истина. Понекад у том сукобу превлада ароганција и моћ, али оно што је сигурно, правда и истина никада не губе„, поручио је Додик.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here