Насловна Друштво Изетбеговићеви пријатељи „Муслиманско братство“ биће проглашени терористима

Изетбеговићеви пријатељи „Муслиманско братство“ биће проглашени терористима

0
ПОДИЈЕЛИ

Агенција Ројтерс преноси да је у току расправа у Трамповој администрацији о томе да ли Сједињене Америчке Државе треба да прогласе Муслиманско братство терористичком организацијом и да га самим тим изложе америчким санкцијама.

Kaко преноси РТРС, позивајући се на извор Ројтерса, Мајкл Флин, савјетник за националну безбједност предсједника САД-а Доналда Трампа изаразио је жељу да се на црну листу страних терористичких организација стави и Муслиманско братство.

Флинов тим је разговарао о стављању групе на листу терористичких организација САД, али је рекао да је на крају нејасно када ће то бити урађено. Други Трампови савјетници, као и многи искусни стручњаци из националне безбједности, дипломате, правници и обавјештајци тврде да је Братство мирно еволуирало у неким земљама, преносе амерички медији.

Сенатор Тед Круз као и конгресмен Марио Диаз-Баларт овог мјесеца предложили су закон да се Муслиманско братство дода на листу терористичких организација.

Импликације на БиХ?

Ова вијест могла би бити интересантна и у контексту БиХ. Раније у медијима је објављена фотографија са састанка члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића, почетком 2014. године у згради Предсједништва БиХ гдје је примио делегацију Муслиманског братства и фотографисао се с њима показујући уздигнута четири прста.

Са четири уздигнута прста у јавности је често иступао и турски предсједник Ердоган. Он је чак за говорницом УН-а подигао четири прста (знак Рабије) и рекао: „У Египту је војним ударом свргнут предсједник изабран гласовима народа и, истовремено, убијено хиљаде људи који су тражили поштовање њихових гласова, док су се УН и демократске земље задовољиле само праћењем ситуације. А особа која је извршила војни удар добила је легитимитет.“

Иначе, знак Рабије са четири уздигнута прста појавио се у августу 2013, и симболизовао је подршку свргавању Мурсија с власти. Користила га је организације Муслиманска браћа и њихови симпатизери.

Подсјећања ради, муслиманско братство основано је 1928. године у Египту на темељу учења Хасана ал-Бане (1906-1949). Главни циљ муслиманског братства била је реафирмација политичког ислама и успостава новог калифата утемељоног на шеријату и Курану, пишу стране агенције.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here