Насловна Издвојено Изетбеговић: Срби и Хрвати у Босни су измишљене нације

Изетбеговић: Срби и Хрвати у Босни су измишљене нације

9
ПОДИЈЕЛИ

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић устврдио је да су се у прошлости сви становници Босне називали Бошњанима.

Наведени Изетбеговићев “излет” у историју и тврдња да су Срби и Хрвати у БиХ малтене измишљене нације, чији су припадници сплетом околности од “Бошњана” постали делом друга два народа, догодио се протеклог викенда у Цазину. Тамо је бошњачки члан Председништва БиХ боравио поводом обележавања годишњице оснивања једне од бригада тзв. Армије РБиХ.

У маниру покојног хрватског председника Фрање Туђмана, који је, иначе, према властитом признању волео да лута “беспућима повијесне збиљности”, Изетбеговић је у Цазину, између осталог, “открио” и то да су БиХ кроз историју бранили не само Бошњаци и Бошњани, већ и давно изумрли Илири, Келти и Јаподи.

Наши су и Илири и Келти и Словени и Јаподи, и средњевековни краљеви су наши. Поштујемо и оно што су Османлије и Аустро-угарска учинили за ову земљу. Југославија је била наша и партизани су наши, дакле свако ко је градио и бранио ову земљу. Пре се у Босни нико другачије и није звао него Бошњанин. Данас је то другачије и ми то прихватамо – открио је Изетбеговић окупљеним цазинским Бошњацима строго чуване историјске “тајне”.

Средњевековни документи

Коментаришући за “ЕуроБлиц” Изетбеговићева “открића”, посебно она у којима тврди да су се у прошлости сви становници Босне називали Бошњанима, српски историчар Предраг Лозо истиче да се ту ради о најобичнијим будалаштинама, које, према његовим речима, немају ниједно упориште у званичној историографији.

– Такве измишљотине већ дуго се могу чути од разних псеудоисторичара из Сарајева, који покушавају да из ничег створе вишевековну бошњачку историју. Трагикомична прича о “добрим Бошњанима”, који су, наводно, прави староседоци Босне, док су Срби измишљена нација, могла би да заголица нечију машту да не постоји један мали проблем. Наиме, сви средњевековни документи босанских и дубровачких владара помињу искључиво Србе као становништво у БиХ, као и у једном мањем делу Хрвате – каже Лозо.

Додаје да се назив “Бошњани” у старим историјским списима користио искључиво у смислу географске припадности, а никако као одредница која дефинише национални идентитет становништва.

– Идеју о босанској нацији и непостојању Срба, али и Хрвата као аутохтоних народа на овим просторима први су лансирали Аустријанци за време окупације БиХ. Сада се за ту пропалу идеју покушавају везати разни бошњачки псеудоинтелектуалци, који су Изетбеговићу очигледно издиктирали те глупости – закључује Лозо.

Академско лудило

О напорима појединих бошњачких интелектуалаца да се Срби по сваку цену избаце из “босанске историје” сведочи и бизарни рад бошњачког академика Ибрахима Пашића, који је крајем прошле године устврдио да су Срби у БиХ – Власи.

Пашићеве тврдње изазвале су подсмех комплетне стручне јавности у Српској и Србији.

ПОДИЈЕЛИ

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Paaa, Čedomir Antić je, čini mi se, skoro napisao istoriju Republike srpske od praistorije do danas, čitavih 25 godina!?
  Eto najbolji dokaz ko je u Bosni živio od tada do danas!

  • 0
   0

   Upinju se Bošnjaci,Montenegrini i ini da skinu stari srpski djedov kaput ali ne ide,ni u ogledalo ne mogu pogledati,u ogledalu bivši Srbin a preko puta današnji neki…novočovjek!
   Raspravljati sa nekim ko u 21-om vijeku tek ustanovljava svoj jezik,piše mu pravopis,osniva versko-ideološku crkvu ili poput Muslimana po deseti put daju svojoj „naciji“novo ime je stvarno bespredmetno.
   Doduše, Bosanci su kao austrougarsko nedonošče malo stariji s’obzirom da su komunisti koji su napravili ovu Crnu Goru malo mlađi.
   Sve ostale priče o prošlosti ovih i ovakvih novokomponovanih“ nacija“ su samo silovanje istorije i neviđeni bezobrazluk!

  • 0
   0

   ПААА Ти такође мислиш да ти не познајем Мајку а ја је знам много боље него што мислиш, зато немој бити сигуран у своје тврдње, прочитај историју, и прати Мајку можда свратим код ње по ко зна који пут ових дана….

  • 0
   0

   Сербинум (познат и као Сербинијум и Сервитијум) је био антички римски град у провинцији Панонији. Налазио се на подручју данашње Градишке у Републици Српској. Град је био раскрсница два магистрална римска пута и средиште савске римске флоте.

   https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BC

   СРБ је у Лици и 822.г. Ајнхард ту у Далмацији,која је и БИХ,скоро цијела..види Србе,још прије Немањића..дакле Срби су од војног сталежа,постали преко светосавља и косова,нација..и то су одвајкада,свакако прије 7.в.

 2. 0
  0

  Frojd je rekao da osobe bez identiteta su sklone da I drugima iz svoje okoline ne priznaju identitet.Tako u sebi formiraju kompleks nize vrednosti.A time raste mrznja u njima.

 3. 0
  0

  Бакире, муслимане (са малим м), „измислили“ су Срби – комунисти, оним Уставом из 1974.

  Муслумани су Срби мухамеданског вјерозакона. То ти је, Изетбеговићу, кратка а потпуна дефиниција муслумана.

 4. 0
  0

  Лаже,прије доласка Турака сви владари Босне су у повељама називани да су владари Срба,Босанци се и не помињу..зато је то ситним словима све писало у Земаљском музеју,без пријевода,да се истина не види,а коначно су тај музеј и затворили.Језик предтурске Бсоне је србски,Прибислав Похвалић..и др..писмо ћирилица.Дакле Бошњаци као нација су од АУ и запада измишљени,а Хрвати исто…то што су потури православне звали власи а не Срби,у вријеме окупације,турске,разлог је што је срб име било забрањивано. А поп Дукљанин пише да Дрина дијели Србију на Босну и Рашку. Изметбеговићи су чисти потури,Срби из Србије.

 5. 0
  0

  rodjeni otac ovog lika se pisao srbinom. milo djukanovic, sekula drljevic, milovan djilas, novak kilibarda, miras dedeic svi su se izjasnjavali srbima u datim momentima. da bi neko imao pravo da bude ozbiljno shvacen, mora da ima odredjen stepen kredabiliteta.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here