Насловна Политика Изетбеговић: Радо ћу се одазвати Вучићевом позиву

Изетбеговић: Радо ћу се одазвати Вучићевом позиву

0
ПОДИЈЕЛИ

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да ће се радо одазвати позиву премијера Александра Вучића да дође у Србију, након што је српски премијер брутално нападнут на комеморацији жртвама у Поточарима 11. јула.

bakir-izetbegovic

Изетбеговић је у интервјуу за бањалучке “Независне новине” рекао да Савет министара БиХ води темељну истрагу поводом тог напада и, како каже, ако се утврде грешке неко ће морати да одговора.

Он је, међуитм, уверен да ће истрага показати да је реакција масе била спонтана и да је кључна грешка била смештање бине са гостима међу народ, односно то што су гости морали да прођу дуг пут кроз народ до бине.

Изетбеговић је потврдио да још нема назнака о неком организованом нападу на српског премијера.

У претходним годинама, каже, гости су стајали на платоу, било је повика из масе, нарочито је бучно било пре четири године кад је бачена и флаша на једног од бошњачких лидера из БиХ, али гости нису долазили у контакт са народом, тако да није било опасних инцидената.

Потврдио је да су сви, укључујући и њега, потценили опасност од евентуалних инцидената.

Да сам знао да су уведене промене у протоколу џеназе, односно да ће гости бити проведени кроз масу, а затим и смешстени на бину  која је окружена народом, супротставио бих се таквој идеји„, тврди Изетбеговић.

Рачунао је, наводи даље, на уобичајени сценарио и распоред те проценио да ће бити неугодних добацивања, али да можемо гарантовати безбедност Вучићу.

Упитан како коментарише то што га неки медији оптужују да је одговоран за напад на Вучића у Поточарима, Изетбеговић каже да медији увек смисле наслов који продаје новину.

Поновио је да је као Бошњак посрамљен нападом на госта џеназе, а као политичар је, каже, разочаран новом кризом у односима двеју држава и народа.

Ипак, Вучић својим изјавама буди наду, каже Изетбеговић истакавши да ће се радо одазвати позиву српског премијера да заједно са преосталом двојицом чланова Председништва БиХ дође у Србију. Тим пре јер, како сматра, је овај напад нарушио односе две државе.

Нажалост, читав низ догађаја у последња два месеца је радио против иницијативе Александра Вучића за побољшање односа народа и држава„, рекао је Изетбеговић и додао да Бошњаци никада нису имали проблем са Србима као народом, већ за „злочинцима који носе српска имена„.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here