Насловна Издвојено Избори у Никшићу у сјенци нетачног бирачког списка

Избори у Никшићу у сјенци нетачног бирачког списка

2
ПОДИЈЕЛИ

Локални избори у Никшићу, заказани за 12. март, биће одржани у сјенци проблема везаних за нетачност и неажурност бирачког списка, а то је био главни проблем и уочи парламентарних избора прошле године.

Општинска изборна комисија у сусрет изборима није указала ни на једну незаконитост у евиденцији грађана са правом гласа нити је Министарству унутрашњих послова поднијета било каква иницијатива за инспекцијски надзор бирачког списка.

Директор Центра за демократску транзицију (ЦДТ) Драган Копривица подсјетио је у изјави за „Дан“ да постоје сумње јавности у квалитет и тачност бирачког списка.

Због тога је неопходно да Министарство унутрашњих послова у овом изборном процесу омогући пуни приступ информацијама оним невладиним организацијама које имају то право и које буду заинтересоване да обављају независне провјере тачности бирачког списка“, казао је Копривица.

Он је додао да кључна одговорност за спровођење предстојећих локалних избора у Никшићу лежи на Државној изборној комисији, Општинској изборној комисији и Агенцији за спречавање корупције. Указује, између осталог, на проблеме у раду Државне изборне комисије у сусрет никшићким изборима.

Покушај комбинације политичких партија, невладиних организација и избора „независног предсједника Државне изборне комисије на парламентарним изборима се показао као експеримент који није дао резултат и није унаприједио ниједан значајан сегмент изборног процеса. Таква Државна изборна комисија није побољшала транспарентност нити повећала повјерење у изборни процес. Извјесно је да ће се сличне ствари дешавати и за локалне изборе у Никшићу. Очекујемо наставак праксе партијског гласања и све оне проблеме које смо имали на парламентарним изборима“, рекао је Копривица.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    hahaha, zar DIK ne provjerava spisak svakodnevno? I MUP, takođe…Koga će front za nosioca? Pa da ga prodaju, kao onoga Bulajića što provališe prošli put.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here