Насловна Политика Избори у Хрватској: Јосиповић или Китаровић

Избори у Хрватској: Јосиповић или Китаровић

0
ПОДИЈЕЛИ

У Хрватској се одржава други круг председничких избора, а грађани ће бирати између актуелног председника Иве Јосиповића (СДП) и Колинде Грабар Китаровић (ХДЗ).

То су шести по реду председнички избори у независној Хрватској, а према истраживањима јавног мњења кандидати воде „мртву трку“, те се стога они сматрају историјским и најнеизвеснијим до сада.

Биралишта ће бити отворена у седам часова, а затворена 12 сати касније, а бирачко право ће моћа да искористи око 3,8 милиона хрватских грађана.

Кључна реч предизборне кампање била је заједништво – Грабар Китаровић тражи да „већ једном престану поделе“ и нацију позива на обнову јединства из деведесетих, док Јосиповић своју политику сажима у краткој прокламацији да жели бити председник свих грађана.

Јосиповић поручује да је „спреман за победу, а Хрватска за нову еру политике“ и уверен је да ће његова победа означити и крај дуге политичке блокаде и кризе и бити победа толерантне и демократске Хрватске.

Hrvatska-izboriКакав год био исход“, казао је, „поштоваће зелост и капацитет хрватске политичке јавности“.

Уколико успе да у финишу избора победи Јосиповића, Грабар Китаровић би била прва председница у историји Хрватске. Грађанима је обећала решавање привредне, социјалне и свеукупне ситуације у Хрватској.

Поручила је да би условила пут Србије у Европску унију и за разлику од Јосиповића, сматра да Хрватској нису потребни нови темељи, ни нови Устав, па ни такозвана Друга Република, јер су, каже, темељи Хрватске чврсти и неуништиви, укорењени у Домовинском рату.

Изборе ће пратити готово 22.000 посматрача, највише у последњих неколико изборних циклуса.

Иначе, у првом кругу из председничке трке су испали Синчић и са 6,30 одсто гласова, као чертвртопласирани Милан Кујунџић – кандидат Савеза за Хрватску.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here