Насловна Политика Избори по новом закону нису могући прије фебруара 2016. године

Избори по новом закону нису могући прије фебруара 2016. године

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар унутрашњих послова Рашко Коњевић казао је да ће 20. јула бити одржана јавна презентација уређаја за електронску идентификацију.skupstina

Он је нагласио да је рок за завршавање обавеза у везу електронске идентификације био кратак, као и да је МУП обавезе око бирачког списка завршио за непуних девет и по мјесеци.

„Што се тиче МУП-а ми смо то завршили. Ажурност бирачког списка се свакодневно ради. Промјене које настају у регистрима се по аутоматизму обављају“, рекао је Коњевић на конференцији Спровођење изборног законодавства у сусрет парламентарним изборима, коју су организовали Скупштина Црне Горе и Центар за демократску транзицију.

Коњевић је, на панелу „Ажуран бирачки списак и електронска идентификација бирача као предуслов фер избора“, нагласио да је велика неажурност општина у погледу назива улица и адреса и да су у неким локалним самоуправама на снази одлуке из 1993. године.

На питање који је посљедњи рок за примјену новог система, Коњевић је казао да је испорука опреме у децембру 2015., софтвера у фебруар 2016. што значи да избори по новом систему нису могући прије идуће године.

Потпредсједник Скупштине Милутин Симовић је казао да је попис статистичка акција, а бирачки списак се ради по потпуно другој методологији које се не могу упоређивати.

Симовић је поновио да је у Албанији седам дана прије избора отказана електронска идентификација.

Симовић је нагласио да су донесени правилници за рад Државне изборне комисије (ДИК) и позвао међународну заједницу да сви заједно помогну тој институцији.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Милутин Ђукановић је казао да никакве разлике нема данас када бирачки списак води МУП у односу на вријеме кад су га водиле општине.

„Како то да се за 25 година бирачки списак повећао за 125 хиљада, а број становника за пет хиљада. Како по попису има 436 хиљада пунољетних грађана, а у бирачком списку 520 хиљада“, казао је Ђукановић.

Он сматра да електронска идентификација не рјешава проблем јер „иако ДПС не може донијети десет личних карата може довести десет људи из иностранства“.

Ђукановић је поручио да након толико аргумената које је ДФ изнио, нема преговора са овом влашћу.

Независни посланик Горан Даниловић није сагласан са својим бившим партијским колегом да нови систем на бирачком мјесту ништа не рјешава.

„Нећу се сложити због тога што смо годину провели убјеђивајући јавност у предности тог система“, казао је Даниловић и додао да је тачно да док се не уради регистар пребивалишта ствар неће бити комплетирана.

Он је нагласио да ће електронска идентификација онемогућити крађу уколико, како је навео, не буде извргнута руглу.

Не може се више гласати туђом личном карту и заокруживати у његово име јер се гласа пред два свједока, електронски се идентификује и онај који гласа путем писма…“, казао је Даниловић.

Он је нагласио да нема ниједан разлог да се усвојени Закон о избору одборника и посланика примијени.

Коопредсједавајући Радне групе за изборно законодавство Срђан Милић је због приватних обавеза отказао учешће на панелу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here