Насловна Политика Избори на Космету – већ забиљежене неправилности

Избори на Космету – већ забиљежене неправилности

0
ПОДИЈЕЛИ

Kosmet-glasanjeОчекује се да резултати избора буду проглашени прелиминарно већ сјутра, а званично најкасније до 6. новембра. Поред гласача којима је речено да су на списку, а уствари их тамо нема, огласила се Космисија за мониторинг која тврди да Приштина није поштовала договоре из Брисела, сазнаје Бета.

14.50 Премијер Србије Ивица Дачић позвао је Србе на Косову и Метохији, а посебно на северу покрајине да и поред притисака и претњи, изађу на локалне изборе и тако формирају своју власт и будућу Заједницу српских опстина.

14.40 Кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице грађанске иницијативе „СДП“ Оливер Ивановић рекао да су од 5,5 одсто грађана који су досад изашли на биралишта у северној Косовској Митровици две трећине Албанци и истакао да би излазност грађана сигурно била већа да нема пријетњи којима су изложени, преноси Б92.

14.30 Кандидат грађанске иницијативе „Српска“ за градоначелника северне Косовске Митровице Крстимир Пантић изјавио је данас Танјугу да је од укупног броја изашлих на биралишта више од 70 одсто Албанаца, и упозорио да би градоначелник, ако се тај тренд настави, могао да буде Албанац, и то у првом кругу.

14.00 Портпарол Полиције Косова Баки Кељани је оценио да данашњи локални избори на Косову протичу без инцидената који би их могли ометсти. Пуља је рекла да је Тужилаштво отворило седам предмета против 14 осумњичених за кривично дело ометања права на гласање. Тих 14 особа је приведено на разговор у полицији. То су грађани Гњилана, Митровица, Малишево, Глоговац, Исток и Подујево.

13.50 Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало рекао је да је до 11 сати на локалним изборима у Грачаници гласало 16,25 одсто уписаних бирача. Таква излазност до сада није забиљежена у историји избора у Грачаници.

13.45 Саветник председника Марко Ђурић каже да због мале излазности прети опасност да на изборима у северној Косовској Митровици победи неко ко је по вољи Приштине или косовски Албанац.

13.30 Шеф канцеларије Европске уније на Косову, Самуел Жбогар изразио је задовољство током гласања на данашњим локалним изборима.

13.25 Кандидат за градоначелника Грачанице с листе Грађанска иницијатива „Савез косовских Срба“, Бојан Стојановић казао је данас да очекује да ће бити реизабран.

13.20 Александар Вулин упозорио је да, са досадашњим трендом излазности на биралишта на северу Покрајине, може доћи до тога да буде изабрана власт коју Срби не желе.

13.15 На бирачком месту број 2 у Грачаници дошло је до краткотрајног прекида гласања због проблема који је изазвао један посматрач који је био у алкохолисаном стању, рекао је Тањугу члан Општинске изборне комисије Владан Тривић. Он је рекао да је проблем био мањи и да је решен после неколико минута, те да је гласање на том бирачком месту врло брзо настављено. Поменутог посматрача, који је био под утицајем алкохола, са бирачког места је удаљила

12:50 Председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака изјавила је данас да је до 11 часова на локалне изборе на Косову и Метохији изашло 12, 03 одсто или око 214.000 гласача.

12:45 Упркос бројним нерегуланорностима на које смо указали јутрос, данас сам напокон добио право гласа, али такозваним условним гласањем, рекао Крстимир Пантић, који раније данас није могао да гласа.

12:30 Патријарх СПЦ Иринеј изјавио је у Сремским Карловцима да се историја понавља и да Срби и данас, као и пре 300 година, беже са Косова ,,од беде и невоље“.

12:20 Шеф изборне посматрачке мисије ЕУ на лажним локалним изборима на Косову Роберто Гвалтијери изјавио је да су данашњи избори важни за консолидацију демократије, а да ће мисија извештај о евентуалним нерегуларностима објавити у уторак и да ће бити објективна.

12.10 Регионални шеф оперативе косовске полиције Жељко Бојић каже да је у региону Косовске Митровице ангажовано 460 полицајаца.

12:05 Такозвана полиција Косова ухапсила је данас особу која није хтела да отвори школу како би спречила да се у њој одржи гласање.

11:50 Председница ЦИК Валдете Дака изјавила је да неколико група људи на северу Косова ,,не допушта грађанима да слободно изразе своју грађанску вољу на гласању“.

11:21 Комисија: Приштина није поштовала договор

У саопштењу за јавност Комисије за мониторинг избора каже се да „Приштина није поштовала договоре из Брисела и да је ОЕБС обезбедио статусну неутралност избора на северу КиМ“, пренијела је телевизија „Мост“ из Звечана. Како је ТВ Мост јавила, екипи те телевизије није дозвољено да забиљежи гласање у Сувом Долу, гдје је гласала и кандидат за градоначелника сјеверне Косовске Митровице Адријана Хоџић јер, како им је речено немају акредитације ОЕБС-а, што немају ни остали новинари који на северу прате изборе.

10:31 – Кандидат листе Грађанска иницијатива „Српска“ за градоначелника Грачанице Бранимир Стојановић, рекао је да очекује да локални изборе на Косову протекну мирно и да ће на њима апсолутну побједу остварити листа „Српска“.

09.49 – Кандидат листе „Српска“ за градоначелника Косовске Митровице Крстимир Пантић рекао је да је било неправилности на бирачким мјестима на Косову и Метохији и да су и Албанци и међународна заједница пали на испиту.

09.42 – Висок одзив, бирачи се жале на неправилности.

Сва бирачка мјеста у општини Грачаница отворена на вријеме, а међу гласачима је било и оних који су јавно изразили своје незадовољство пошто их нема на бирачким списковима. Расељени Србин Зоран Миленковић који живи у Нишу казао је за
агенцију Бета да је њему у Нишу речено да се налази на бирачком списку.

„Када сам међутим, јутрос дошао овде у Грачаницу, мени су рекли да мене и супруге нема на бирачком списку и упутили ме да се обратим Канцеларији Централне изборне комисије Косова (ЦИК), чије одељење ради и у Грачаници,“ рекао је Миленковић.

Шеф Посматрачке мисије Европске уније на Космету Роберто Гуалтиери је изјавио да су локални избори на Косову значајни за развој демократије на Косову. Он је рекао да ће посматрачи ЕУ, који су у свим општинама бити изузетно пажљиви и извештавати о свему.

Гуалтиери је рекао да је процедура гласања проста и да први гласач није имао никаквих проблема приликом гласања. Ово је иначе први пут у историји ЕУ да њени посматрачи посмтрају и локалне изборе. Они по правилу прате само парламентарне изборе.

09.07 Рикало: Отворена сва бирачка места

Члан Централне изборне комисије Косова (ЦИК) Ненад Рикало рекао је за телевизију Мост из Звечана да су са малим закашњењем отворена сва бирачака места на Косову и Метохији.

„На четири бирачка места у Зубином Потоку и на неколико бирачких места у северној Косовској Митровици није достављен целокупан бирачки материјал као би се на време отворило бирачко мјесто, али је и то отклоњено“, рекао је Рикало и додао да су то технички проблеми који су решавани током јутра.

09.00 – Кандидат за градоначелника Косовске Митровице испред Грађанске иницијативе „Српска“ Крстимир Пантић није гласао око пола девет јутрос, јер на бирачком мести на коме је он требало да гласа бирачки одбор није био у пуном сасатаву. На бирачким местима у Основној школи „Свети Сава“ у сјеверном дијелу Косовске Митровице, још увијек се припремају гласачке кутије а члановима бирачких одбора помажу службеницима ОЕБС-а.

На северу КиМ у срединама гдје већину гласача чине Албанци, у Основној школи „Мето Бајрактари“ и Сувом Долу биралишта су отворена на вријеме. У Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану бирачка мјеста су отворена на време и гласање се одвија без проблема. Гласање је почело и на централном Косову, Сиренићкој жупи и Косовском Поморављу.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here