Насловна Политика Избори на Космету: Насиље, застрашивање и неправилности (видео)

Избори на Космету: Насиље, застрашивање и неправилности (видео)

0
ПОДИЈЕЛИ

izbori_glasanje_listic

Локални избори на сјеверу Косова и Метохије протекли су у општој клими напетости и застрашивања, оцијенила је данас већина свјетских медија.

BBC оцјењује да избори, “у случају слабог одзива Срба, неће имати великог кредибилитета, а задаће и ударац Влади Србије, која је много уложила у нормализацију односа с Приштином” и која има “знатан утицај на Србе на сјеверу Косова, од којих многи раде у српским јавним службама”.

Мада су и Београд и Приштина позивали бираче на гласање, на тај позив је углавном одговорила албанска већина, али не и српска мањина на Косову и Метохији, која одбија да призна независност такозваног Косова, наводи британска телевизијска мрежа.

“Косовски Срби су се бринули да ће, уколико гласају, дати легитимитет независној држави Косово”, објашњава ББЦ, а преноси Танјуг.

Британски лист Индепендент, у извјештају о изборима на Косову и Метохији, наводи да су били обиљежени кампањом застрашивања бирача и да се чини да је план, постигнут уз посредовање ЕУ, о интегрисању косовских Срба у остатак такозваног Косова „на путу да пропадне, послије напада маскираних људи на бирачко мјесто на сјеверу, гдје влада анархија”.

“Србија никад није прихватила независност коју је Косово прогласило 2008, али да би добила зелено свјетло за приступне преговоре са ЕУ, пристала је почетком године да дозволи да локални избори које организује Приштина буду први пут одржани и у енклави на сјеверу Косова, гдје су Срби већина”, пише Индепендент.

Додаје се да се тај план суочио са отпором многих мјештана, британски дневник наводи да се косовски Срби осјећају као да их је Београд напустио и сматрају изборе прећутним признањем независности такозваног Косова.

Насиље, застрашивање и неправилности, у општој клими напетости – овако италијанска агенција АНСА описује изборе на северу Косова и Метохије.

“Оваква атмосфера посљедица је снажног непријатељства које екстремистички и ултранационалистички Срби показују према било ком облику дијалога и нормализације односа са Приштином”, оцјењује АНСА.

Италијанска агенција наводи да је интеграција Срба на северу Косова и Метохије кључна за успјех договора Београда и Приштине из априла ове године, постигнут уз посредовање ЕУ, али сматра да је “први велики тест на терену изгледа пропао, што потврђује снажан међуетнички сукоб између Срба и Албанаца”.

Исте оцјене наводи и америчка агенција АП, која пише да је интеграција Срба у политички живот Косова и Метохије кључни елемент споразума Србије и такозваног Косова, којим би спорови требало да буду разрешени, а фондови Европске уније одблокирани.

Улицама Грачанице синоћ су крстариле двије слављеничке колоне, присталица Грађанске иницијативе Српска и Савеза косовских Срба, које прослављају побједу на локалним изборима у тој општини, наводи Танјуг.

Носилац листе Грађанска иницијатива Српска, Владета Костић, рекао је новинарима да је према резултатима којима располаже та листа, њен кандидат за градоначелника Грачанице, Бранимир Стојановић, побиједио у првом кругу.

Успјех на изборима прогласио је и Савез косовских Срба, односно лидер тог савеза Бојан Стојановић, који је изјавио да ће се о градоначелнику Грачанице одлучивати у другом кругу.

То је био повод да и присталице СКС-а формирају своју колону и крену у “побједничку вожњу”.

Те двије колоне аутомобила неколико пута су се среле на улицама Грачанице, а није забиљежен ниједан инцидент.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here