Насловна Друштво Избацују Његоша и Светог Саву, а насилно убацују ЛГБТ идеологију

Избацују Његоша и Светог Саву, а насилно убацују ЛГБТ идеологију

14
ПОДИЈЕЛИ

perovic-gojko intervju

Ректор Цетињске Богословије протојереј ставрофор Гојко Перовић оцијенио је у интервјуу за портал ИН4С да се у данашњој Црној Гори из друштвеног система, на силу, изгуравају традиционалне вриједности попут Његоша, Светог Саве и Вука Караџића.

Њих тројица, дијеле судбину наших свештеника, и по свој прилици, немају дозволу ни за привремени боравак у Црној Гори“, казао је Перовић.

Према његовим ријечима , очигледно је да се данас ЛГБТ идеологија, која нема никакву традицију у Црној Гори, на голу силу угурава у црногорске школе, улице и медије, а да се рецимо, из истих тих школа, улица и медија, поново на силу, изгуравају традиционалне вриједности попут Његоша, Светог Саве и Вука Караџића.

„Уз бројне социјалне и материјалне недаће које нас сналазе и које понижавају народ, и због ових поступака, оваква политика дјелује као непријатељ сопственим грађанима“, навео је Перовић.

1.Актуелна црногорска власт потписала је уговоре са свим вјерским заједницама, осим са највећом – Српском православном црквом. Чиме се то СПЦ „замјерила“ држави Црној Гори, па је заслужила један такав статус?

 • Идеолози актуелних црногорских политичких власти можда имају добру намјеру. Можда желе да све ставе под контролу државе, па и саму Цркву, и да тако створе једно друштвено једномислије, неку тзв. друштвену  хармонију. Али, добро знамо куда нас све може одвести жеља за политичким једномислијем. То су оне „добре намјере“ којима се поплочава пут у невољу. Поред тога, овдашњи идеолози владајуће политике су  једноставно промашили вијек и епоху, па покушавају да логиком средњег вијека, или принципима с краја 19.вијека, одреде положај Цркве у држави, а то све раде данас, на почетку трећег миленијума.

Цркви такав став државе никако не одговара, а данас, у 21. вијеку, таква политика је штетна и за саму државу. Потпуно је анахроно данас гајити амбиције да се нека црква „стави под своје“, да се гради тзв. „државна црква“ или „државна религија“. Поготово је то лоше у нашем, црногорском амбијенту, гдје се са свих страна констатује да живимо у мултиетничком, мулитиконфесионалном друштву. И баш та рогобатна неусклађеност политичких жеља са временом у коме живимо, доказује тезу да данас у Црној Гори имамо на дјелу реинкарнцију национализма из 19.вијека. И то, рекао бих, његову лошу копију.

Политички апарат који се данас овдје користи, на припада овом времену него далекој прошлости. Све те нове азбуке, барјаци, химне, академије, све те силне ревизије Подгоричке скупштине, то не припада овом времену…људи полемишу са Вуком, сецирају Његоша, а не баве се темема овога доба. На Цетињу су преименовали улицу Вука Караџића! Неко жели да на свој начин доврши оно што је обустављено, прекинуто или просто окончано прије 100 и више година. Сва европска друштва су кроз ту фазу развоја прошла прије пар вјекова, и направила отклон од национализма као назадног, непрогресивног стања свијести, а овдашњи љевичари сад желе да у амбијенту грађанаског друштва, вишепартизма и секуларизма, настављају тамо гдје је краљ Никола стао 1905. или 1913. Стварају хомогену националну државу! И то на принципима супротним од оних на које се ослањао Никола Први Петровић. Никола је Црну Гору стварао као националну српску државу ( са српским језиком, са светосављем, са Призреном, са тробојком, са „Обилића пољаном“….итд.), а савремени политички лидери Црне Горе буквално кажу: „Црна Гора више никада не смије бити српска држава“! А најгрлатији у том нео-национализму су социјал-демократе!? Каква идеолошка рашомонијада! Све то скупа не ваља и није на корист нашег друштва.

Gojko Perovic 2

Дакле, ово игнорисање и омаловажавање СПЦ од стране  Владе Црне Горе, јесте у функцији вршења притиска да се СПЦ уподоби, да се „угура“ у Прокрустову постељу, привремене, дневнополитичке идеологије овдашњих власти. А та је идеологија очигледно националистичка.

Са друге стране, Цркви смета сваки национализам, и није нормално да Црква пристаје на тако бруталну политичку ангажованост. Заиста, ако се из саме Цркве све чешће чују јасне поруке да је сваки национализам штетан за црквену мисију, и ако сами свештеници СПЦ говоре о погубном утицају српског национализма на духовност српског народа, па нећемо ваљда сада хрлити у нове национализме, и саму Цркву устројавати по жељама оних хоће да је виде као своју националну, државну институцију? Мислим да је Цркви много ближи концепт грађанске државе, државе са једнаким правима и обавезама за све, тј. оне државе која ће чувати и његовати идентитете својих грађана (културне, духовне и етничке) који се вјековима налазе на њеним просторима, а не оне државе која ће измишљати неки нови идентитет и на силу га гурати у душе грађана.

Административно функционална, економски и социјално стабилна држава може да привуче себи и направи оданима све њене грађане ( без обзира на њихову вјеру и нацију ), док она која није стабилна ни економски ни административно, таква држава покушава да грађане веже за себе кроз новокомпоноване симболе, измишљена слова и ријечи, непризнате „цркве“ и сл.

У ове божићне дане молимо се Витлејемском Богомладенцу, да наша Црна Гора не иде у правцу ових других, него да буде као ове прве, – пространа и комотна кућа за све њене грађане.

СПЦ нема иста права која се дају другима

2. Још увијек је на снази комунистички Закон о правном положају вјерских заједница из 1977. године. У израду новог закона нијесу, међутим, укључени представници вјерских заједница. Може ли се онда рећи да ћемо умјесто новог добити стари комунистички закон, али само у другом целофану?

-Такве радње и амбиције да се закони који се односе на Цркву раде – без учешћа, без консултације са Црквом, у својој суштини нијесу толико антицрквене, колико су антидржавне. Оне су, ако ћемо право – антицрногорске! Правећи такве лоше законе, ми урушавамо саму државу, јер ће њено друштво живјети без доброг закона, а Црква ће свакако опстати, са или без политичких регула.

Држави и друштву требају закони да би се наш грађански живот развијао у добром правцу, да би он давао плодове. Без доброг закона имаћемо јалова друштвена кретања која неће никоме доносити добро. Црква је у протеклих десетак година, на простору Црне Горе, одржала неколико веома значајних научних скупова на тему односа државе према црквама и вјерским заједницама.

Ми то нијесмо радили да би вјерницима и свештеницима тумачили принципе функционисања модерне државе, већ да бисмо држави и политичарима помогли да схвате како се данас цивилизовано уређују односи између цркве и државе. На тим скуповима учествовали су највећи европски правници и научни теоретичари из ове области као и политичари из региона, па опет, изгледа да црногорским властима нијесу потребна њихова искуства и њихова знања. Овдашњи политичари као да свим тим људима поручују: „Знамо ми, боље од вас, како треба са Црквом“!? И ето, они данас праве законе не консултујући оне на које се ти закони односе, нити консултујући оне који о таквим законима највише знају.

3.Иако се Црној Гори замјера на мањку административних капацитета, постојећи државни кадрови, кад је у питању шиканирање и прогом свештеника СПЦ, показују завидну ажурност и преданост. Да ствар буде још гора том приликом се демонстрира и изразити селективни приступ. Ваш коментар?

 • То није добро, и то не може дуго трајати, јер таква ажурност и таква селективност не доносе добра, ама баш никоме.

4.Не чини ли Вам се да је фрапантно да бројне невладине организације, посебно оне које се баве људским правима, годинама упорно ћуте на сваковрсне шикане православног свештенства и чланова њихових породица, као и монаштва у Црној Гори.

 • То је посљедица велике медијске кампање којом се грађани перманентно плаше  и застрашују причама како је Црква ретроградна, милитантна, насилна, мрачна….и онда, када неко такву цркву напада и прогони, тај је онда добар и напредан. А ево видите, на једном конкретном примјеру доношења закона, и уопште уређења друштвених односа позитивним прописима, видимо да је актуелна политичка идеологија назадна, да подражава неке монархистичке моделе од прије неколико вјекова, а не савремене политичке токове.

Gojko Perovic 03

Заиста би било интересантно да се поменуте НВО којима је у опису посла бављење питањем људских права, и које се боре против дискриминације и национализма, коначно замисле над чињеницом да једна институција, једна Црква, нема иста она права која се дају другима.

При том, ваља скренути пажњу свима на једну могућу замјену теза. Наиме често се у јавности чује став да је СПЦ у Црној Гори привилегована, да она посједује све храмове, а да једна НВО која се лажно представља као црква – нема ни један храм! Па онда се каже како је нашој Цркви омогућена изградња Храма у Подгорици, а поменутој НВО – ништа од тога! Међутим, управо се на овој теми може демонстрирати постојање државе, и њене правне моћи.

СПЦ није привилегована ако користи своје храмове који су били вјековима њени. И у том случају је сулудо и мислити да се ти храмови уступе неком другом само зато што тај други то жели. Грађанска права другог су, ваљда, ограничена границама моје имовине. Е сад, ако неко од црногорских грађана мисли да њему или његовој организацији припадају храмови СПЦ, па још ако је такав човјек – црногорски патриота, он може да учини двије ствари: или да насилно јуриша на црквену имовину (чиме девалвира правни систем сопствене државе, и ризикује нарушавање реда и мира у држави), или да афирмише дјеловање вољене државе поступањем кроз институције система.

Има и оних који кажу – откуд древни црногорски храм може бити имовина СПЦ, кад се она овдје појављује тек 1918.? А ја кажем да је ту по сриједи иста она логика која садашњу државу Црну Гору чини легитимним правним насљедником Републике Црне Горе (федералне јединице СРЈ), а прије ње СР Црне Горе (федералне јединице СФРЈ), затим Зетске бановине ( административне области Краљевине СХС ), па Краљевине Црне Горе, па Књажевине, па четири нахије и брда…па средњовјековне Зете, па Дукље. Ето видите, једна иста територија, један исти народ, једна иста заједничка идеја (политичка и културна мисао), а толико разних имена, толико разних система у којима смо живјели.

Црква је, исто тако, једна те иста кроз вјекове. Она, из практичних, мисионарских потреба мијења своја административна имена, али је једна те иста. Ко мисли другачије нека то докаже пред институцијама ове државе, пошто се не налазимо у џунгли, него у цивилизованом свијету.

Снага Цркве већа од било ког политичког утицаја

5. С обзиром на садржај уџбеника и како изгледају наставни програми у образовним институцијама у Црној Гори, којима се потире све српско у Црној Гори, да ли треба да будемо дебело забринути или можемо очекивати свијетлу будућност?

 • С обзиром на садржаје појединих уџбеника, мислим да би искрену забринутост требало да имају аутори тих штива, јер она, таква каква су, немају никакву будућност. Дјеца збијају шале са појединим сегментима тих школских приручника, нико озбиљно не доживљава такве лекције, а алтернатива таквој науци – лако је доступна, од породичног дома, преко вјеронауке при храмовима, до друштвених мрежа.

Не мислим да у црногорским уџбеницима треба да се „србује“, баш ми смета национална хистерија са било које стране, али импертив да педагошки процес буде квалитетан намеће обавезу да у школској литератури црногорских основаца и гимназијалаца морамо имати податке попут ових: 1) из књижевности да се зна коме је посвећен „Горски вијенац“ и како гласи та посвета; шта значе Његошеви стихови „ Ал су мишца и име црногорско, ускрснули с косовске гробнице….“  2) из историје да се дјеци приближе појмови „Обилића медаље“ којом су одликовани црногорски јунаци и „српског мора“ којим је ословљен Јадран из пера краља Николе, приликом ослобођења Бара од Турака; а не да се такве теме народнога поноса гурају у запећак, јер не одговарају нечијем партијском програму 3) из географије да с дјеци каже по коме име носи Савина код Херцег Новог, и по чијим Светим моштима је у цијелом православном свијету познат Манастир Ждребаоник код Даниловграда, који ктитори су саградили манастире Морачу и Ђурђеве ступове

Gojko-Perović-09

Очигледно је да се данас ЛГБТ идеологија – која нема никакву традицију у Црној Гори, на голу силу угурава у црногорске школе, улице и медије, а да се рецимо, из истих тих школа, улица и медија, поново на силу, изгуравају традиционалне вриједности попут Његоша, Светог Саве и Вука Караџића. Њих тројица, дијеле судбину наших свештеника, и по свој прилици, немају дозволу ни за привремен боравак у Црној Гори! Ето, уз бројне социјалне и материјалне недаће које нас сналазе и које понижавају народ, и због ових поступака оваква политика дјелује као непријатељ сопственим грађанима.

6. Актуелна власт у Црној Гори као спас нуди НАТО загрљај и што већи отклон од „мрске“ Русије. Већина грађана, тако макар показују истраживања јавног мњења, никако, међутим, не препознаје исправност те визионарске мисли званичне Подгорице. Зашто?

 • Не бих то коментарисао.

7. И поред својеврсне голготе коју пролази Православна црква у Црној Гори она код убједљиве већине грађана ужива највише повјерења. Слажете ли се са оцјенама да такав углед и снага Цркве некоме смета, а посебно онима који имају супротне циљеве од Цркве?

 • Снага Цркве је већа од било ког политичког утицаја. Људи Цркви прилазе са жељом да нађу духовни мир и путоказ, и они то у Цркви налазе. Не зато што Црква има неку нарочиту тактику, неку посебну пропаганду, већ зато што је њен основ Божија Ријеч, Божија Истина,па тек онда оно што је од људи. Божија Светиња људима треба, и зато је све више оних који, упркос својим ранијим политичким предрасудама, у Цетињској Митрополији и Српској православној цркви, налазе своју истинску кућу.

Овој улози и снази Цркве противе се само они који немају духовни апетит, они којима не треба ништа духовно, него у свему виде и у свему траже само и једно дневну политику. Опет, ово што кажем, не односи се на подјелу међу људима, на ове и оне, на нас и на њих.

Ова подјела иде унутар нас самих, унутар мене лично. Јер, некад имам тај духовни апетит, а некад се он истопи и деформише, па своју утјеху тражим у ставрима овога свијета, утјеху тражим само у ономе што виде моје физичке очи. Али то је вјечити неспоразум међу људима, унутар људи, унутар човјека… вјечита тема спотицања, од кад је свијета и вијека, и ми само једно можемо, у ове Божићне благе дане, да се Богу помолимо, да у Црној Гори, у наредним данима, таквих неспоразума буде све мање.

14 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  „da kad glavu razdrobis tijelu u mukama izdisu clenovi“…..
  Tamo oni i glavu i kicmu pokusavaju da nam na podmukao, prostacki nacin eliminisu, da ostane meka masa za mijesenje i oblikovanje.
  To sto tamo oni rade nema nista zajednicko sa komunizmom, ni nikakvom ideologijom, tamo oni nemaju ideologiju. Oni su obicni sicardzije, uzivaoci plodova tudjeg rada i djela, a pri tom bijedne kukavice.
  Kad biste analizirali njihovo porijeklo bilo bi vam jasno ko su i sto su. Nikad im niko nije bio na braniku otadzbine, ili se zrtvovao za opsti interes. Samo use nase i podase.
  Satanini slugani. Koji pokusavaju da pljunu na Sunce koje nas vjekovima grije/ NJEGOS/. Ali se ta olos jos nije primakla jer bi ih sprzilo.
  Smeta im sve sto je uzviseno i veliko, jer ih opominje na to ko su i sto su, koliko su bezvrijedni i nistavni.

 2. 0
  0

  „СПЦ није привилегована ако користи своје храмове који су били вјековима њени.“

  Nemoguce je komentarisati ovoliku kolicnu neistina, cesto i besmislica, pa cu se, za sada, zadrzati na ovoj izjavi. g. Perovica. Naime, opste poznata je cinjenica da je SPC osnovana prije 95 godina – Ukaz regenta Aleksandra 1920.

  Prije toga, ti hramovi su bili u posjedu autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve (MCP) tj. od ukidanje Pecke patrijarsije 1767 do 1920 kada su – nelegalno i nelegitimno – predate na koriscenje novoosnovanoj SPC.

  O kojim vi onda vjekovima govorite?

  P.S. Da li biste bili ljubazni da nam objasnite sto je to „LGBT ideologija“. Nadam se da nijeste ovim proglasili Crnogorski narod za homoseksualce a „crnogorstvo“ za pederstvo? Znate li vi sto pricate?

  • 0
   0

   Никаква аутокефална црква није постојала у Црној Гори никада. Након укидања пећке патријаршије, њен канонски простор је у XIX вијелу био подијељен у 4 јурисдикције: карловачке митрополије, далматинско-буковинске епархије, цркве у књажевини Србији и митрополије црногорско-приморске. Од њих је једино црква у књажевини Србији била аутокефална, јер је добила томос од цариградске патријаршије и имала је и довољан број епископа за канонску аутокефалију. Не може један епископ да буде аутокефални поглавар једне цркве. Посебно што ниједан црногорски митрополит није могао бити рукополаган од стране епископа у Црној Гори, већ са стране. Ви, као и ваши тзв. историчари који се баве овим проблемом ни сами не знате када и од кога је митрополија добила аутокефалност, а причате о томе. Православље на овим просторима има свој континуитет од апостолских времена, а наша митрополија од 1219 године. Зна се ко је утемељио и када. Она је вјековима била саставни дио жичке архиепископије, односно пећке патријаршије. И као што Црна Гора чува свој континуитет од времена Војислављевића, иако је и губила државност кроз историју, тако нема ништа логичније од тога да митрополија одржава духовно јединство са архиепископом пећким.
   Што се тиче те срамотне ЛГБТ идеологије, тачно је да се она промовише од актуелне црногорске власти, а да се прогони свети Сава. Јер и власти у Црној Гори и њихов изданак Мираш Дедејић су увијек спремни и са ђаволом да сарађују, само да стигну до својих циљева.

   • 0
    0

    Postovani Krsto, Prije svega Srecan vam Bozic. Hrsitos se rodi!

    Vec smo toliko puta raspravljali o ovome i vi i dalje tvrdite nesto sto nije tacno. Da ne bi raspredali nadugacko i nasiroko citiracu vam pasus iz „Pravoslvanog Crkvenog Prava“ (Zadar 1890) autor najpoznatiji strucnjak za crkveno pravo u istoriji SPC. Evo sto Arhimandrit Dr. Nikodim Milas pise na strani 298.:
    „…Ova zavisnost cetinjske mitropolije produzavala se do ukinuca pecke patrijarsije. A od tog doba, pri drzavnoj samostalnosti CG, i crkva u njoj, kojoj je poglavica bio u isto vrijeme i gospodar zemlje, smatrala se samostalnom u svom ustrojstvu i unutrasnjoj upravi – kao sto je i samostalna danas (1890). Samostalnost cetinjske mitropolije proznala je i carigradska patrijarsija (18). “

    18* – At. Sint, V529 Autokefalna crnogorska mitropolija

    P.S. Nadam se da ce ovo procitati i g. Pavicevic. I g. Perovic (cudi me da nije citao knjigu Dr. Milasa?)

  • 0
   0

   .и каваљера русијскога,…

   danilo stojanovicuu, evo kako NJEGOS pocinje pismo ,te 1842. god

   KAKO SE PRESTAVLJA! Мехмед-Спахији Лекићу, SKADARSKOME

   Цетиње, 7. марта 1842.

   Од нас П[етра] П[етровића], владике црногорскога и брдцкога и каваљера русијскога,
   Мехмед-спахији Лекићу, капиџибаши на коншилуку, пријатељски поздрав. .

   ..и каваљера русијскога,… …и каваљера русијскога,…
   ps,

   Danilo znas li kako ze zove NOVI GAJNC RUSKI NOSAC AVIJONA-

   najnovije RUSKE TEHNOLOGIJE i generacije NEPOTOPLJIV ,

   Pogodi kako ,???

   – pa „KRIM“

   hahahahahaha!!

   • 0
    0

    g. Pavicevicu – Nas tomos je na istom mjestu dje i tomos s kojim je Sv. Sava osnovao srpsku crkvu (u to doba njegova majka crkva je bila Ohridska Arhiepiskopija).

    MCP nije imala od koga da trazi tomos – jer je majku crkvu – Pecku Patrijarsiju zatvorio turski sultan 1766. Time je – de facto nezavisna MCP – postal i de iure nezavisna, autokefalna crkva. I dok su ostale eparhije bivse Pecke patrijarsije bile povrgnute crkvenoj nadleznosti Vaseljenske patrijarsije – MCP je bila nezavisna, autokefalna crkva priznata i od vaseljenskog patrijarha kao takva. Sve do 1920 i nelegitimnog i nelegalnog spajanja sa ostalim autokefalnim crkvama i eparhijama u novu SPC – Ukazom regenta Aleksandra. Procitajte Ukaz u njemi jasno pise da je MCP autokefalna crkva. Uostalom zasto bi donosili Ukaz da to nije bila istina?

  • 0
   0

   Тамбурате, г. Стојановићу, и за ове благе дане, ваше „познате истине“ о црногорској историји и Православној цркви у Црној Гори. Мислите да ће те бруталне лажи постати истина ако их у свакој прилици и на сваком мјесту бесомучно понављате. Уз то се правите и невјешти, не знате шта је то западана ЛГБТ идеологија и шта јој је циљ. Као узгред, подмукло, скидајући их са себе, лијепите етикете и вријеђате једног изузетно госпоственог, образованог и Богомнадахнутог свештеника.

 3. 0
  0

  ,,,,,,,,,,,Naime, opste poznata je cinjenica da je SPC osnovana prije 95 godina – Ukaz regenta Aleksandra 1920. ,,,,,,,,,,,,

  Sto se nas SRBA CRNOGORACA tice NO PROBLEM- ne smeta nam da se CRKVA vrati kakva bese statutom UREDJENA pridje tog AKTA -ali sa svim OKOLNOSTIMA ATRIBUTA DRZAVNOG USTAVA koji bi TADIJER , ,

  jer zaista VRATITI UNAKAZENU CRKVU koja nebi bila ta CRKVA bez SVETOG SAVE , i dati je DRZAVI RANKA KRIVOKAPICA NEOKOMUNISTIMA da oni UPRAVLJAJU njenim DUHOVNIM i IMOVINSKIM IMANJEM , istorijom dje CRKVA STUB toga vremeplova, -zaista moze samo jedan BOLESNIK tako nesto i pomisliti i servirati mdju CRNOGORCE !

  Ali tim vasim RABOTAMA priremate teren za NOVU 1943.godinu koja ce se desiti u SLICAJU III.sveckog RATA ili nekog VELJEG RATA.

  NAZALOST vrlo neminovan SCENARIJO a kako mogu biti i ODGOVORNE INDIVIDUE prema svom NARODU kakav je ANDRIJASEVIC,ADZIC STEVO VUCINIC ,S.PEROVIC itd…..

 4. 0
  0

  Христос се роди!

  Српска Православна Црква у Црној Гори је јака институција, која наш народ усмјерава на прави пут, која се бори за истину Божију. Као таква она се морала наћи на удару оних који се труде да униште вјеру и традиционалне вриједности нашег народа, да нам прекроје прошлост и да нас покушају затровати разним негативностима, међу којима је и ЛГБТ покрет.

  Прво су комунисти кренули у разарање наше вјере и традиционалних вриједности, они су угостили Ђавола и од њих потиче сво зло!

  Њихови наследници данас не презају ни од чега да би уклонили једину препреку за свој циљ, нашу Цркву.

  Зато данас покушавају да прогнају Немањиће и светог Саву из Црне Горе, да прекроје Његошев Горски Вијенац. Зато измишљају други Језик, другу Цркву, другу Нацију. И покушавају да сатру и прегазе све што је истинско и право!

  И сакате нове генерације почињући од основне школе, наопако учећи дјецу и правопису и граматици, бришући из уџбеника све што не одговара новој „науци“! А ове године су дјеци у првом разреду увели да уче Шоту.

  Кад нас коначно осакате и избришу нам прошлост из сјећања, кад нам узму све, лако ће остварити свој циљ.

  Зато браћо, Црква нам је једини спас, па ако будемо имали вјере, нико нам ништа не може. Станимо уз нашу Цркву и нашег митрополита Амфилохија!

 5. 0
  0

  Svako onaj ko je vidio onu silnu mladost kod Sabornog hrama u Podgorici može da bude spokojan. A dušmani mogu i dalje da pate u mržnji i zlobi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here