Насловна Друштво Из министарства финансија поручују: Нема новца за повећања пензија

Из министарства финансија поручују: Нема новца за повећања пензија

1
ПОДИЈЕЛИ

Законом о буџету није предвиђено повећање пензија, али је извјесно да ће и у наредном периоду имати приоритет и бити уредно сервисиране одговорили су, између осталог, Побједи из Министарства финансија у одговору на питање има ли простора за повећање које је најавила нова министарка рада и социјалног старања Зорица Ковачевић.

penzioneri

Приликом планирања буџета за 2015. годину морало се посебно водити рачуна о одрживости не само пензионог система већ и о одрживости јавних финансија.

„Иако актуелним Законом о буџету није предвиђено повећање пензија, напомињемо да пензије имају приоритет у исплати и да су у досадашњем периоду биле уредно сервисиране, што је загарантовано и за будући период“, казали су из овог ресора Владе.

Из Министарства финансија су подсјетили на вишегодишњи дефицит Фонда ПИО.

Вишегодишњи дефицит Фонда за пензијско-инвалидско осигурање значајно утиче на одрживост укупних јавних финансија, узрокујући раст издатака, а тиме и буџетског дефицита, за чије финансирање се држава сваке године додатно задужује, истакли су из Министарства.

Они су додали да се у наредном периоду мора додатно рационализовати потрошња.

Имајући у виду да су главне рањивости домаће економије и даље висок ниво дефицита и њиме генерисаног јавног дуга, став Владе је да уз активну примјену мјера фискалне консолидације морамо радити на рационализацији јавне потрошње уз пружање подршке развојним секторима, који ће условити бржи опоравак економије и подстаћи раст и развој привреде објаснили су из Министарства.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here