Насловна Политика Из Брисела поручују: Вучић се добро бори са реформама, Дачић са ОЕБС

Из Брисела поручују: Вучић се добро бори са реформама, Дачић са ОЕБС

0
ПОДИЈЕЛИ

Српски премијер Александар Вучић одлучно настоји да се избори с изазовом европских реформи и „уређивањем“ односа с Приштином, а шеф дипломатије Ивица Дачић је умијешним предсједавањем ОЕБС-ом такође показао да је Србија земља на Западном Балкану с којом треба рачунати.

aleksandar vucic

То су агенцији Бета рекли високи европски дипломатски званичници уочи сјутрашњег засједања шефова дипломатија у Бриселу, на којем ће, међутим, највећа пажња бити посвећена „повољном заокрету“ и договору политичких снага у Босни и Херцеговини о реформама и уређењу државног устројства с циљем европске интеграције.

Такође се очекује, како је речено, да висока представница ЕУ Федерика Могерини предложи да се тој земљи одобри ступање споразума о придруживању и отвори перспектива кандидатуре за чланство у ЕУ.

То показује да Западни Балкан, жељели су да подвуку извори у ЕУ, упркос замору од проширивања остаје „у видном пољу“ оних који одлучују у Унији, а то потврђују оцјене Европског парламента и темељита, управо усвојена резолуција ЕП о Србији, која уравнотежено указује на успјехе и недостатке у реформама које Србију воде ка чланству у Унији.

Ivica-Dacic

У интерној анализи ЕП се међутим подвлачи да ће „брзина спровођења реформи одредити и брзину преговора о чланству Србије и ЕУ, а односи с Косовом су и даље врхунски приоритет за Србију“.

Високе дипломате у Бриселу додају да је договор Србије и Међународног монетарног фонда и за Европску комисију повољан чинилац, што је, како је указано, српски министар финансија Душан Вујовић потврдио у четвртак на скринингу у Бриселу, нагласивши да ће, уз структурне реформе, Србија смањити буџетски дефицит и јавни дуг сагласно захтевима ЕУ.

Европска комисија очекује прије свега да, уз реформе сектора владавине права и правосуђа, озбиљан замах добију структурне економске реформе, нарочито рјешења за нерентабилна јавна предузећа, и да се досад преузета „правна тековина“ ЕУ, закони и прописи, у Србији спроведу на дјелу и дају опипљиве резултате.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here