Насловна Друштво ИВП: Уставни суд ће одлучивати о сопственом кршењу Устава

ИВП: Уставни суд ће одлучивати о сопственом кршењу Устава

1
ПОДИЈЕЛИ

Институт за владавину права (ИВП) поднио је Уставном суду Црне Горе иницијативу за оцјену уставности Пословника Уставног суда, који је донио сам Уставни суд, те ће Уставни суд бити судија у својој ствари, јер је прво донио Пословник, а сада треба да одлучи да ли је уставан.

ИВП је анализом дошао до тога да је Уставни суд донио Пословник којим је измијенио своју надлежност за одлучивање о уставним жалбама и тиме прекршио Устав, који треба да штити.

“Амандманима на Устав које је Скупштина Црне Горе донијела у јулу 2013. јасно је прописано да Уставни суд о уставним жалбама одлучује у трочланом вијећу- једногласно, а тек ако не може да се постигне једногласност, онда се предмет упућује на сједницу суда, да се одлука донесе већином гласова свих судија“, наводи се у саопштењу.

“Међутим, супротно Уставу, Уставни суд је донио Пословник, који је акт техничко- процедуралне садржине, и прописао да Вијеће ни не мора да одлучује о предлогу судије извјестиоца, већ може одмах да упути предмет на сједницу свих судија, уколико је предмет од посебног значаја за заштиту права и слобода грађана“, истичу из ИВП-а.

Они сматрају да је Уставни суд Пословником “дописао” Устав Црне Горе, чиме је повриједио начела владавине права и јединства правног поретка.

“Уставни суд је учинио управо оно што је у својим ранијим одлукама оцјењивао као неуставно. Тако је 2014. Уставни суд, поступајући по иницијативи Акције за људска права, одлучио да је Скупштина Црне Горе неуставно Пословником Скупштине дописала трећи круг гласања за избор Врховног државног тужиоца, јер је Устав прописао само два круга, да би сада и сам учинио исто“, истичу у саопштењу.

ИВП упозорава да кад судија извјестилац припреми и предложи одлуку Вијећу за одлучивање по уставним жалбама, Вијеће о њој мора да одлучи, а да је све супротно томе супротно и Уставу.

ИВП напомиње да је свака уставна жалба донијета од стране суда на овакав начин супротна Уставу, јер Вијеће нема право да не приступи гласању, како је то регулисао Пословник који је суд донио.

“Забрињавајуће је да је држави требало неколико година да усвоји Амандмане на Устав и регулисала поступање по уставним жалбама, уз огромне буџетске издатке, да би сада Уставни суд ту своју надлежност промијенио подзаконским актом, супротно Уставу. ИВП је обавијестио Заштититника људских права и слобода Црне Горе Шућка Баковића и нада се да ће реаговати на кршење људских права грађана и грађанки Црне Горе“, закључује се у саопштењу.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here