Насловна Друштво Ивановић на Савиндан пред Апелационим судом: Можда се оконча моје мучење

Ивановић на Савиндан пред Апелационим судом: Можда се оконча моје мучење

0
ПОДИЈЕЛИ

Лидер грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливер Ивановић изјавио је да вјерује да ће Апелациони суд у Приштини 27. јануара донијети „једину исправну – ослобађајућу пресуду“, преноси „Танјуг“ његове ријечи.

„Свети Сава могао би бити одличан датум да окончају ово моје мучење, али нисам сигуран да ће се то стварно и десити. Научио сам се да чекам и будем стрпљив,“ казао је Ивановић писаним путем у интервјуу за „Политику“. Он је навео да суд често пробија рокове за доношење одлука, уз образложење да је предмет „преобиман и компликован“.

Оливер Ивановић се жалио Апелационим судом у Приштини због пресуде којом је осуђен на девет година затвора. Он негира да је учествовао у убијању албанских цивила и инстистира да није урадио ништа од онога за шта је оптужен. Ивановић је тражио и да из суђења буде изузет албански судија јер сматра да он не може бити објективан на његовом суђењу. Према његовом мишљењу цијело суђење је базирано на етничкој основи а судија није у стању да пресуђује, јер је предмет дубоко политизован. Његов захтјев је међутим, одбијен.

Пресудом, којом је Ивановић осуђен на девет година затвора није утврђено да ли је он био командант јединице којој се на терет ставља дјело ратног злочина, да ли издавао наређења нити да је некога подстрекивао на извршење кривичног дјела.

Упитан да ли страхује да би одлука Апелационог суда могла бити другачија од ослобађајуће, Ивановић је казао да не сумња у часност и професионалност судија Еулекса, као ни трећег судије који је Албанац.

„Адвокати и ја имамо примедбу на мешовити састав већа, али не и било какву конкретну примедбу. Све је могуће, али сам сигуран да се грешке првостепеног већа не могу и не смеју поновити,“ рекао је Ивановић.

Он је оцијенио да је његово хапшење било средство да се скрене пажња незадовољне јавности на Косову, која је била незадовољна социјалним стањем, сиромаштвом, незапосленошћу, корупцијом, најавом отварања Специјалног суда за злочине ОВК.

„Велика афера о корупцији кулминирала је 2013. године и ето, неко домишљат се сетио да би прави баланс било хапшење једног Србина, као противтежа за све Албанце пред судом Еулекса или оне који ће бити оптужени пред Специјалним. Моја је несрећа што сам се уклопио у тражени профил,“ рекао је Ивановић и додао да ће се, уколико суд донесе ослобађајућу пресуду, поново бавити политиком јер је то обавеза према онима који су га подржавали.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here