Насловна Политика Иванишвили предложио премијера

Иванишвили предложио премијера

0
ПОДИЈЕЛИ

bidzina

Бидзина Иванишвили, премијер Грузије, који ће ту функцију напустити у наредних неколико дана предложио је свог блиског сарадника, Ираклија Гарибашвилија, министра унутрашњих послова да га наслиједи на тој функцији, јавља агенција Мина.

Премијер милијардер, изјавио је да ће се са положаја повући када 17. новембра предсједничку заклетву положи Георгиј Маргвелашвили, савезник Иванишвилија, преноси Ројтерс.

Уставне промјене обезбједиле су да ремијер бивше совјетске републике Грузије сада има највише овлашћења у држави, Гарибашвилија на мјесто шефа владе сада треба да предложи парламент и то одобри предсједник Маргвелашвили.
Како преноси британска агенција, скупштинску већину сада има Иванишвилијева коалиција ,,Грузијски сан“, тако да су оба ова корака чиста формалност.

Након деценијске власти Михаила Сакашвилија, шеф грузијске државе постао је Георги Маргвелашвили, чијом ће побједом коалиција ,,Грузијски сан“ први пут имати и премијера и предсједника – у двије фигуре које „играју“ између наклоности Русији и стремљења ка Западу.

Маргвелашвили, који је прогласио побједу на предсједничким изборима 27. октобра, на ту функцију доћи ће са мјеста министра просвјете и замјеника премијера Бидзина Иванишвилија.

Нови предсједник имаће мања овлашћења од претходника, у складу са уставним реформама из 2010. године, које након предсједничких избора ступају на снагу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here