Насловна Друштво Иванцов: Преко плаката „БИХ за НАТО“ написано „Убиј Србе“ – то су...

Иванцов: Преко плаката „БИХ за НАТО“ написано „Убиј Србе“ – то су асоцијације људи кад чују за НАТО

1
ПОДИЈЕЛИ

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов казао је да се Русија противи уласку БиХ у НАТО, али да ће подржати суверена рјешења народа у БиХ. Ипак, казао је да су асоцијације људи кад чују за НАТО „Убиј Србе“ -што је видио исписано на промотивном НАТО плакату те да је ово питање веома деликатно, преноси „Танјуг“.

Иванцов је казао да су чланство БиХ у ЕУ и НАТО суверена рјешења народа у БиХ, али да не треба журити.

„Форсирање тог процеса не ствара јединство у друштву, већ супротно – доноси нова раздвајања. У Сарајеву сам видео плакате ‘БиХ за НАТО’ или ‘НАТО за мир, а у Источном Сарајеву неко је написао преко тог плаката ‘Убиј Србе’. Сматрам да та особа која је то урадила није нормална, али то показује које асоцијације имају људи када чују за ‘НАТО’. Сматрам да је то деликатно питање,“ рекао је Иванцов.

Он је нагласио да су једно амбиције странака а друго политика ентитета и држава:

„Хрвати би хтели трећи ентитет, Бошњаци би хтели да ликвидирају тај ентитет, а Срби кажу да су јаки и велики да живе сами. То су амбиције странака, а не политика ентитета и држава.“

Упитан како би се Москва понашала ако би Република Српска расписала референдум о отцјепљењу, руски дипломата за Н1 ТВ је рекао:

„Ако се појави такво питање, онда ћемо видети који је наш однос према томе. Из Бањалуке сада само чујемо да нема никаквог отцјепљења,“ казао је Иванцов и додао:

„Државно устројство БиХ се састоји од два ентитета и доста практичних питања су у њиховим одговорностима. Много комуницирам с Милорадом Додиком, председником РС и то је повезно с тим да ми Руси са српским народом у БиХ имамо тијесне културне везе, а руски бизнисмени више сарађују с Републиком Српском. Такође слободно причамо о широком кругу политичких питања који додирују БиХ.“

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here