Насловна Политика Ивана Томова Петровић: Требају да плачу мајке које рађају издајнике и погани...

Ивана Томова Петровић: Требају да плачу мајке које рађају издајнике и погани људске, а не ја

14
ПОДИЈЕЛИ

kult-njegos

О мајци ,,најмудрије српске главе“, Владике Петра II Петровића Његоша, данас се мало зна. Ивана је рођена као Пророковић из Залаза, и била је сестра његушког капетана Лаза Пророковића. Предпоставља се да је рођена око 1772. године.

У опису Едуарда Грија, комесара за разграничење, који је посјетио Његошеве родитеље стоји утисак о њиховој старости.

,,Ту сам нашао његовог 85-годишњег оца и његову 60-годишњу мајку, обадвоје веома снажне“

Ивана Томова Петровћ, ипак остаће упамћена широм Црне Горе по њеним ријечима на сахрани свога сина. До дана данашњег те ријечи спадају у најљепше и најпотресније икада изговорене у надгробном говору.

,,Браћо Његуши, соколови црногорски, није вам то лијепо што чините, што плачете и кукате за мојим сином, а вашим владиком. Нијесам га родила нити за плакање нити за кукање, већ сам га родила о добру имена нашег и српског. Престаните са плачем, јер ја, његова мајка, плач не могу слушати. Ја сам била и данас сам најсрећнија мајка кад ми је Бог даривао тебе, мој вазда најљепши сине. Био си ми ти, сине, најљепши међу најљепшима, не само тијелом него и душом. За ваистину божју, ја,  твоја мајка, за тобом нећу никад заплакати, јер кад бих то чинила, ја не би била твоја права мајка. Требају да плачу мајке које рађају издајнике и погани људске, а не ја. Проста ти, сине, материнска рана, просто ти материнско млијеко. Слава Богу који те тако младог и лијепог узео. Бар ће он, најдражи сине мој, имати од тебе што да види“.

14 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Žena u patrijahalnoj crnoj gori svakako se razlikovala od one predstave koju nam je komunizam nametnuo. Nisu one bile ugušene kao što se misli a i nisu bile baš stub stubova. Imale su svoje JA mnogo češće od muškaraca.

 2. 0
  0

  Ove rijeci mogu biti cudne i strane samo onome koji nema nikakve veze sa CG.

  Slava Bogu sto nam je Njegosa dao, sa Njegosem nam je pobjeda zagarantovana osim ako i mi nijesmo gubavi izrodi srbstva.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here