Насловна Политика Италија Немачкој: Доста понижавања Атине

Италија Немачкој: Доста понижавања Атине

1
ПОДИЈЕЛИ

Не сме се допустити да Грчка напусти еврозону, изјавио је италијански премијер Матео Ренци.

EU

Он је поручио Немачкој да компромис мора бити пронађен без понижавање Атине, док европски комесар задужен за евро Валдис Домбровскис сматра да је мало вероватно да ће Европска комисија подржати нови пакет помоћи за Грчку.

„Сада здрав разум мора да превлада и споразум мора бити постигнут. Италија не жели да Грчка изађе из евра и Немачкој кажем: Што је доста, доста је“, изјавио је Ренци за данашњи број листа Месађеро, пренео је Ројтерс.

Он сматра да сада када је влада грчке направила предлоге у складу са европским захтевима, мора доћи до споразума, јавио је Ројтерс додавши да није успео да ступи у контакт са Ренцијевим портпаролом како би потврдио наводе Месађера.

Ројтерс је пренео и оцену потпредседника Европског парламента и члана владајуће странке у Грчкој Сиризе, Димитриоса Пападимулиса да предлог немачког министарства финансија о изласку Грчке из еврозоне на пет година ако не предложи још захтевније мере „покушај да се понизе Грчка и Грци, или да се збаци влада Алексиса Ципраса“.

Домбровскис је пак изјавио да је мало вероватно да ће данас Грчка од стране ЕК добити зелено светло за нови програм спаса, пренео је АФП.

Министри финансија еврозоне данас настављају расправу о томе да ли да одобре почетак преговора о новом пакету помоћи за Грчку која је пред банкротом. Јуче, после девет сати расправе, нису успели да се сложе да ли да подрже грчки план за нови програм помоћи или да одсеку Грчку од заједничке европске валуте.

Председник Савета Европске уније Доналд Туск отказао је самит лидера земаља чланица који је данас поподне требало да се одржи у Бриселу и уместо њега заказао самит лидера еврозоне.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here