Насловна Политика Истражни комитет Русије поднео кривичну пријаву због нових случајева геноцида

Истражни комитет Русије поднео кривичну пријаву због нових случајева геноцида

0
ПОДИЈЕЛИ

Истражни комитет РФ поднео је кривичну пријаву због нових случајева геноцида над рускојезичним становништвом Украјине.

mas-grobnca-ukrajina1-rojters_f

Како је агенцији ТАСС рекао портпарол ИК РФ Владимир Маркин, „Главна истражна управа ИК поднела је кривичну пријаву због масовног гранатирања градова Доњецк, Горловка, Докучајевск и Оленовка, као и других места из вишецевних ракетних бацача „Град“ и „Ураган“, самоходних артиљеријских система „Акација“ и „Гвоздика“ и из другог тешког наоружања, и то уз примену запаљиве муниције у периоду од 1. децембра 2014. године до 12. јануара 2015. године.

Услед гранатирања погинуло је више од 40 људи, преко 120 је задобило телесне повреде различите тежине, у градовима Донбаса уништене су или оштећене стамбене зграде, као и инфраструктурни објекти и инсталације“, нагласио је портпарол ИК.

По његовим речима, масовно гранатирање градова с цивилним становништвом од стране украјинске војске представља кршење читавог низа међународних конвенција.

Владимир Маркин је напоменуо да „то није прва кривична пријава коју подноси Истражни комитет Русије због убијања цивила у Донбасу, укључујући старце, децу, новинаре и руске држављане“.

Изгледа да, покушавајући да сакрије од светске јавности имена тих војних лица, украјинска команда је, очигледно, надајући се да их нико неће препознати, извршила ротацију. Али, то је њихова наивна заблуда! Нема никакве сумње да ће и у овом случају руски истражиоци уложити све расположиве снаге и средства да не само утврде имена тих новопечених „бораца“ против цивилног становништва Донбаса и попуне списак починилаца кривичног дела, већ и да их објаве, како би цео свет сазнао ко чини злочине на југоистоку Украјине“, нагласио је Маркин.

При том, по његовом мишљењу, „цинично је што се цео свет једнодушно огласио поводом трагедије у Француској, а једнако једнодушно не примећује још циничније и варварске злочине које свакодневно врши украјинска власт у Донбасу“.

Према подацима Истражног комитета Русије, од почетка такозване „антитерористичке операције“ на југоистоку Украјине „убијено је 4.800 људи, више од 10,5 хиљада људи задобило је телесне повреде различите тежине, уништено је или оштећено више од 1.000 стамбених зграда и комуналних објеката, због чега је више од 500 хиљада цивила било приморано да напусти своја пребивалишта и потражи склониште у Руској Федерацији“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here