Насловна Насловна Истраживање НСПМ-а: Огромна већина против НАТО-а, више од двије трећине за укидање...

Истраживање НСПМ-а: Огромна већина против НАТО-а, више од двије трећине за укидање санкција Русији!

9
ПОДИЈЕЛИ

Када би се данас одржао референдум о том питању, чак 60,10% грађана Црне Горе гласало би одлучно против уласка у НАТО пакт, док би „да“ заокружило свега 39,9% испитаника, показује истраживање Института за српску културу из Никшића, сачињено на репрезантитвном узорку од 1050 грађана. Истраживање је спровео истраживачки центар Нова српска политичка мисао а представио др Ђорђе Вукадиновић.

Ксенија Радовић, један од истраживача на терену, казала је да је изненађујуће да је међу испитаницима које је она контактирала у Подгорици од 37 испитаника осам било за улазак Црне Горе у НАТО, 18 против, а остали су били неопредијељени.

„Слична је ситуација у Никшићу, гдје се од 25 испитаних, против уласка Црне Горе у НАТО, изјаснило десет грађана, а шест је било за, док су остали били без става“, навела је Радовић.

Према истом истраживању, још је већи проценат оних који не гледају благонаклоно на одлуку Владе Црне Горе о увођењу санкција Русији – прецизнијe, седам од десет Црногораца је против те мjере. Када се на тај проценат дода и 10,5 процената оних који су на питање да ли су за укидање санкција одговорили „више да, него не“, чини близу 80 грађана против чије су воље санкције уведене.

Занимљиво је да ови подаци знатно одступају од оних изнијетих у раније објављеним анкетама, у чију је вјеродостојност сумњу изнио дио јавности и црногорске опозиције, која је више пута у скупштини наглашавала бојазан да се ради о истраживањима које је наручио ДПС ради „спиновања“ јавности.

слика1

Партнери у региону – Србија, па десет празних мјеста

Такође, велика већина грађана изјаснила се да је за успостављање ближе сарадње са Србијом и за ту опцију гласало је 57,8 процената, док су остале државе из региона знатно мање пожељни као најближи партнер.

Тако је на другом мјесту Хрватска са свега 8,7 процената, након чега слиједи БиХ са 6%, односно Албанија са 4,2%.

слика3

Спинована истраживања ДПС-а

Предсједник Управног одбора Института за српску културу, Будимир Алексић, оцијенио је да су истраживања која су рађена протеклих дана „спинована за потребе ДПС-а“ и додао да три дана након што је ИСК обзнанио да ће презентовати резултате истраживања, одједном су се појавила два истраживања од којих је једно анонимно и пренијели су га медији.

Страх, велика сумња у регуларност избора

Када је у питању политичка ситуација у Црној Гори, интересантно је да је више од половине (55,4%) испитаника убијеђено да у Црној Гори не смију отворено изнијети своје политичке ставове, јер постоји страх од последица, док 34 процента вјерује да се изношење својих идеја и убјеђења не може негативно одразити на њих лично, посао им или породицу.

слика4

Осим у слободу говора, грађани Црне Горе нису исказали ни повјерење у регуларност избора, па чак 63,3 процента вјерује да постоји злоупотреба изборне процедуре, а 26,1 је сигурно у њихову регуларност, показује истраживање ИСК-а.

Подијељеност је посебно изражена око уласка дијела опозиције у владу – 38,5 испитаних убијеђено је да је у питању само маневар како би актуелни режим остао на власти и сумња у искрене намјере тог дијела опозиције, док 39 процената сматра да је то једини начин да се превазиђу подјеле у Црној Гори.

слика5

Када је ова тема у питању, посебан куриозитет представља чињеница је да је од свих испитаника, само један у Никшићу рекао како би гласао за „Позитивну“. Истраживање јавног мњења “Црна Гора – прољеће 2016“ је спроведено од 28. маја до 5.јуна на узорку од 1050 испитаника.

О овоме је, између осталог, на представљању истраживања говорио и Ђорђе Вукадиновић, директор истраживачко-инфорамтивног центра НСПМ.

istrazivanje ISK

„Евидентно је да странке које су ушле у Владу губе повјерење, јер се ствара поларитет и подјела власт-опозиција, а сви они који су између су у проблему, што ће се и видјети на наредним изборима. Да ли је тај улазак у Владу начин да Ђукановић добије логистичку подршку за пројекат увођења Црне Горе у НАТО пакт, плод притисака амбасадора и страних фактора или просто политичка процјена, не знам, али знам да грађани не реагују добро на то“, рекао је Вукадиновић.

Већина би изашла на изборе, ДФ на 22 посто

Да се у недељу одржавају парламентарни избори, на биралишта би сигурно изашло 63,8 грађана, а 22,1 би размислило о тој одлуци, док је 11,2 ријешено да тај дан остане код куће.

слика6

Што се тиче резултата избора, уколико се према истраживању ИСК-а изузму неизјашњени, Демократска партија социјалиста освојила би 39,1 посто, Демократски фронт 22. Иза њих су Социјалистичка народна партија са 8,1 , Демократе и Демос са 6,6 процената, а преко цензуса су још СДП и УРА.

слика7

Када се у истраживање укључе и неизјашњени или они који не желе да се изјасне (17,2 процента), онда би однос снага изгледао овако: ДПС 29,2% , ДФ 16,5%, СНП 6,1%, Демократе и ДЕМОС 5%, док је изнад цензус још само СДП.

Грађани сматрају да је друштво криминализовано и сиромашно

Када је у питању безбједносно стање у Црној Гори, 45,3 процента вјерује да су у Црној Гори у потпуности присутни криминал, шверц и нелегална трговина, док 42,7 вјерује да су они углавном присутни.

слика8

Што се тиче корупције, запошљавања преко везе и сличних радњи, у њихову присутност потпуно је сигурно 56,3 процента испитаних, а дјелимично 33,7 посто.

слика 9
Слична је ситуација и када су у питању социјалне разлике и сиромаштво – 52,3 вјерује да су потпуно присутни у црногорском друштву, 37,4 да су дјелимично присутни, а свега 4,9 да углавном нису и мање од једног процента да уопште нису.

Половина се редовно информише на Интернету

Истраживање је показало да се чак 47,7 процената грађана редовно информише на интернету, а 66 процената испитаника су редовни корисници Фејсбука, док Твитер користи мање од 1 процента.

Када је у питању телевизијски програм, највеће повјерење уживају Вијести (39,8%), потов ТВЦГ (13,2), а слиједе Прва Тв ЦГ са 9,9% и Пинк са 9,0% процената.

Вијести су најчитаније и када је ријеч о дневним новинама (27,4%), а слиједе Дан (21,6%) и Побједа са 6,5%.

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  СНП 8% кога су то они акентирали? Странка које је уз Уру најкритничнија да прелети код ДПС-а.
  ДФ преваранти част пар људи, остали доказано раде против Српског народа. Пеђа Б. шта год је радио то је разбио. Мандић сигурно ради за свог кума, Дамјановић и Јоница доказано ДПС људи. Остају Демократе или неке минорне странке.

 2. 0
  0

  Svaka cas Aleksicu puna podrska kako se primicu izbori DF ce imati jos vise raskrinkali su ove prevarante lekica danilovica rakcevica milica i becica.Ne obracajte paznju na komentare pojedinih izmecara i slugu ovih navedenih prevaranata.

 3. 0
  0

  Da li postoji broj građana u CG koji trebaju potpisati peticiju za održavanje referenduma i da to bude obavezujuče za vlasti ili je ovo klasična diktatura ?Ne može me neko ubjediti da 150 000 ljudi potpiše peticiju da bi ona bila ne važeća !?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here