Насловна Издвојено Истрага због куповине гласова у Будви

Истрага због куповине гласова у Будви

0
ПОДИЈЕЛИ

Специјално државно тужилаштво затражило је од Општине Будва изјашњење поводом оптужби да су њени ресурси коришћени да би се обезбиједило функционисање мини-изборних штабова Демократске партије социјалиста на дан локалних и парламентарних избора у октобру.

Како је за „Дан“ саопштено, у питању је поступак покренут по кривичним пријавама које су поднијели представници Демократске Црне Горе у вези са изборним нерегуларностима на дан избора 16. октобра.

Кривичном пријавом је представљено да су ти штабови били пунктови за куповину гласова и притисак на бираче.

Тужилаштво тражи да Општина Будва појасни да ли су њена званична возила и службеници били ангажовани за потребе тих мини-штабова. Такође, затражена је информација да ли је рад тих штабова финансиран из општинске касе.

Измјенама закона о специјалном тужилаштву предвиђено је да то тужилаштво преузме кривично гоњење повреда изборног права, а то тужилаштво се са тим изазовом суочило први пут на парламентарним изборима ове године. До таквог рјешења се, иначе, дошло након што је изведен закључак да су досадашње злоупотребе у изборном процесу, првенствено оне из афере „Снимак“, третиране врло површно и субјективно.

У Будви су током изборног дана представници Демократске Црне Горе Будва пријавили да у близини бирачког мјеста код ОШ „Стефан Митров Љубиша, у кафићу Мадера, функционише штаб ДПС-а, одакле се припремају злоупотребе. Полиција је била на лицу мјеста, али је након одређеног времена отишла јер приватно обезбјеђење није дозволило да се уђе у кафић. Будвански одбор Демократа саопштио је тог дана да криминалци притиекају грађане да гласају за ДПС. Опширније о томе свједочи видео-снимак који је сачињен на дан избора, а на коме се види да је организована група била смјештена у једном од штабова.

Носилац изборне листе Демократске Црне Горе у Будви Драган Краповић је са сарадницима ушао 16. октобра у хотел „Белви“, гдје се налазио један од изборних штабова Демократске партије социјалиста. Лица која обезбјеђују свједока сарадника Рајка Куљачу, некадашњег предсједника општине Будва, обезбјеђивала су и тај објекат. На снимку се види да се у једној од соба налазио и Рајко Куљача, који се одмах закључао. У тој групи, како се на снимку види, налазио се и његов рођак Војо Куљача.

У кривичној пријави Демократе су навеле да је организована група у том хотелу водила евиденцију бирача који нијесу изашли на изборе, спроводила притисак на бираче да изађу на изборе и гласају за Демократску партију социјалиста, те дијелила новац бирачима да гласају за ту партију, чији је лидер доскорашњи премијер Мило Ђукановић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here