Насловна Издвојено Хитлер наредио бомбардовање Народне библиотеке 6. априла 1941. да затре српско биће

Хитлер наредио бомбардовање Народне библиотеке 6. априла 1941. да затре српско биће

3
ПОДИЈЕЛИ

Историчар Дејан Ристић тврди да је Адолф Хитлер лично наредио спаљивање библиотеке на Косанчићевом венцу до темеља.

Наредбу да се Народна библиотека на Косанчићевом венцу спали до темеља издао је лично Адолф Хитлер! Вођа Трећег рајха свесно је планирао да уништи нашу најзначајнију установу културе, зато што је чувала вишевековни идентитетски код српског народа!

До ових сазнања дошао је историчар Дејан Ристић, током петогодишњих истраживања, које је преточио у књигу „Кућа несагоривих речи – Народна библиотека Србије 1838-1941“. Аутор је, такође, утврдио тачан датум и место оснивања Народне библиотеке и представио најзначајније личности и догађаје који су обележили први век њеног рада. Посебну пажњу посветио је делимичном страдању библиотечког фонда у Првом светског рату, као и његовом потпуном уништењу током Другог светског рата.

„Зграда на Косанчићевом венцу је плански гађана. Све је уништено будући да је циљано гађана запаљивим бомбама, а не класичним пројектилима,“ говори нам Ристић, иначе некадашњи директор Народне библиотеке Србије.

Историчар Дејан Ристић
Историчар Дејан Ристић

„Била је посебно означена на плановима за бомбардовање. Морала је бити уништена! Ово знамо из сведочења генерала Александра Лера, који је осмислио и реализовао бомбардовање Београда.“

Анализирајући аутентичан снимак суђења генералу Леру у Београду, као и другу архивску грађу, Ристић је пронашао доказе који говоре да се радило о класичном ратном злочину над културном наслеђем.

Највећи злочин над културном баштином у Европи

„Ово је највећи појединачни злочин учињен над културном баштином у Другом светском рату у Европи. Злочин за који нико није одговарао,“ истиче Ристић.

„Прихватили смо страдање библиотеке као суву чињеницу, па никад нико није одговарао за уништење више од пола милиона драгоцених рукописа, књига, фотографија… Никад није покренут поступак за утврђивање одговорности, или за евентуалну ратну одштету због уништења националног фонда који је чуван у Библиотеци.“

Остаци Народне библиотеке на Косанчићевом венцу
Остаци Народне библиотеке на Косанчићевом венцу

Хитлер: Због тога што је у Првом светском рату била на супротној страни Србија мора бити сурово кажњена

Као најодговорније за ово страдање, Ристић издваја врх нацистичке Немачке, фашистичке Италије и њихових савезника.

„Хитлер је убрзо после двадесетседмомартовских демонстрација 1941. дао неколико изјава, којима објашњава своје поступке,“ каже Ристић. „Говорио је да су га Срби изузетно разочарали демонстрацијама, да су издајнички народ. Позивао се на догађаје из Првог светског рата, говорећи да Србија због тога што је била на супротној страни треба да буде сурово кажњена.

Демонстрације 27. марта у Београду одложиле су и напад нациста на СССР.

„Његов бес је због тога био још већи. Поремећен је план за отварање Источног фронта. Притом, демонстрације у Београду су биле шамар који је Хитлеру ударен усред Европе. То је овог диктатора и аутократу разбеснело толико да је наредио да Југославија мора бити разбијена и трајно распарчана, а да Срби, тај бунтован и непослушан народ, морају бити кажњени.“

Bombardovanje Beograda - Drugi svjetski rat 02

Бомбардовање Београда осмислио генерал који је Варшаву сравнио са земљом

Хитлер је тражио да бомбардовање Београда осмисли генерал који је сравнио са земљом Варшаву 1939. Био је то генерал Лер.

„Напад је требало да има фактор изненађења. Тада на сцену ступа Гебелс, министар пропаганде нацистичке Немачке, који одлази код Хитлера и предлаже да се у недељу 6. априла у 5.20 ујутру, када је било предвиђено да крене здружени копнени напад на Југославију, са таласа Радио Берлина емитују фанфаре као тајни звучни сигнал за почетак рата из увертире ‘Марш принца Еугена’. Зашто баш та увертира,“ пита, па одговара Ристић:

„Најелитније и најмонструозније биле су јединице принца Еугена. Осим тога, принц Еуген Савојски је почетком 18. века заузео Београд.“

Истог дана кад је почело бомбардовање код нас, нападнута је и Грчка. За две балканске земље примењена су два различита аршина.

„Док је Хитлер тражио да Београд буде сравњен са земљом, инсистирао је да Атина остане нетакнута,“ каже Дејан Ристић. „Био је изричит да Атина никако не сме да буде предмет било каквог бомбардовања и рушења, уз коментар да му је јако жао што мора да ратује са Грцима, јер их изузетно цени. Тако је и било.“

Bombardovanje-Beograda-6.-april-1941-3

Симболика 6. априла

„Шести април био је од судбоносног значаја за српску националну библиотеку. Наиме, 6. априла 1921. Јован Томић, тадашњи управник Народне библиотеке Србије, упутио је иницијативу министру просвете Светозару Прибићевићу да се за потребе њеног смештаја откупи здање на Косанчићевом венцу. То је и учињено. Необична симболика је да је иницијатива упућена 6. априла 1921, а зграда потпуно уништена тачно у дан двадесет година касније“, примећује Дејан Ристић.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Тако су наши званичници, полажући венце на десетогодишњицу НАТО бомбардовања (један је фотографисан и како брише сузу) сви помињали ‘‘око 2.500 цивила’‘ страдалих у тих 78 дана и ноћи. Данима нису могли лицитирати јер их знамо и ми, али са бројем страдалих ниједан није био тако педантан. Зашто нам нико не каже колико је људи погинуло у том нападу на нас 19 земаља Запада којима наводно толико чезнемо да се придружимо? Није могуће да се имена и тачан број жртава не знају. Као што није могуће да се не зна колико је тачно војника ЈНА убијено у Словенији 1991. године, када се онако величанствено борила за слободу. Ако овакве податке доиста не знају, људи са власти и из државне управе требало би да се макну и заувек заћуте. Јер Америка пред којом шене има зид на коме је записано име сваког њиховог војника погинулог у Вијетнаму, као да им је тамо била кућа а сваки од њих барем Милица Ракић.
  Срамотно одсуство осећања за то да је злочину против нас придодата и увреда спречава их и да јавно кажу колико смо авиона и осталих летилица оборили током тих 78 дана. Вероватно ту има и страха да се наши нападачи не наљуте па да се не покваре односи који тако лепо напредују. Али страх не може објаснити баш све пропусте и грешке ситних људи. Јер, слично је било и са споразумом из Рамбујеа. Текст споразума, заједно са анексом који је тражио војну окупацију тадашње Југославије, био је објављен на свима доступном јавном сајту још крајем фебруара 1999, те преведен у новинској агенцији Бета и пуштан у наставцима неколико дана. Једино гласило које га је објављивало био је дневни лист Данас – заједно са тим, завршним и најбитнијим делом. И, сви су ћутали – и новинари и политичари .Ана Селић

  Tako se nasi drzavnic ,ma koji drzavnic bitange odnose prema poginulima i zrtvama rata.
  Ako se sjetimo da je Boris Tadic dao Tasmandajski park da ga obnove Azarbendzanci isto tako i ovi nasi u Podgorici nesto kasnije,nebi cudilo da su to isto uradili i Turci na onom istom mjestu gdje su po istoriskim nalazima zapalili mosti Svetoga Save pod uslovom da se tu podigne spomenik Sinan pasi ,a ko nam je na vlasti to se moglo lako desiti . .To su danasnji Srbi-komunisti-Montenegrini.
  Sve radi Evrope ili za istu tu krvavu Evropu ,ne treba se cuditi ako tu istu biblioteku pokusaju ponovo sagraditi Njemci uz uslov da u njoj stoje podaci kojima rspolazu oni u Njemackoj,iako je nasa zvanicna istorija nesto slicno tome,stigli ekspresnim vozom iz Azije uz te lazi zivimo do danas
  Sa Njemcima -Francima smo u sukobu od 9 vijeka,i nema naroda s kojim smo imali vise problema i od koji smo svatsta dozivjeli i danas a da smo ludji za njima.
  Zapad je tridesetih godina proslog vije cinio ustupke Njemacko iako su progutali Cehoslovacku madjari Transilvaniju sve u nadi dace stati.
  Sta mi danas radimo i kuda srljamo,kako kazu nasi LOPOVI nema alternative ni Evropa ni Nato
  Iz nesposobnosti sinova i unukla onih koji se vodjahu parolom „proleteri svih zemalja ujedinite se“ do ove danasnje Eu nema alternativu mi izgubismo i teritorije i narod sve zarad tih interesa i na kraju kazemo da bez njih nemozemo.
  Ovih dana se pojavila vijest da su Italijani trazili neke slike iz Srbije koje su dosle kao reparacija iz Geringove kolekcije,a zna se da je neke ukaro a neke kupovao,vjerovatno ce mo im to vratiti,a zato i nebi mi idemo u EU i Nato,sta su tu neke slike,zauzvrat cemo predloziti da se slika koju je Gering ukrao s Oplenca pa se naknadno iza rat vratila ,poklonoi Njemackoj kao zemlji koja ima najvise interesa da Srbija udje u Eu,a nama milo,bar bi njemu bilo milo-Vucicu,da se njegov san ostvari,ukoliko se to ne desi on ce ponovo zakazti izbore pod sloganom da je imao pravo sto nije imao alternativu i tako doveo Srbiju do neutralnost je je niko nece!

 2. 0
  0

  Zapazio sam da ovaj portal vrlo kvalitetno obrabjuje neke teme iz istorije i za to vas pohvaljujem. Nastavite korisno je sve ovo znati.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here