Насловна Друштво Истина о уништавању Срба на Косову плаши Албанце (ВИДЕО)

Истина о уништавању Срба на Косову плаши Албанце (ВИДЕО)

2
ПОДИЈЕЛИ

„Знате за ИСИС који уништава културну баштину. Али да ли знате да се ово дешава у Европи?“ Овако почиње трејлер за филм Бориса Малагурског „Косово: Моменат у цивилизацији“ који говори о УНЕСКО-вој баштини у Србији, али и податку да је од 1999. године до данас преко 150 српских манастира и цркава уништено од рукеу албанских екстремиста.

Актери филма тврде да је сврха овог уништавања да се избрише траг српске етничке заједнице на Косову, а аутор филма каже да је сама најава филма изазвала буру у албанским медијима, који ову вест преносе као ударну.

„Иако филм још није готов, одјеци већ превазилазе моја очекивања. Албански портали панично преносе вест да „Србија пореди Косово са ИСИС-ом“, због мог поређења уништавања наших цркава и манастира на Косову са својевременим уништавањем светске културне баштине у Палмири од стране ИСИС-а. Посебно је забрињавајуће што албански новинари идентификују своје екстремистичке групације са тзв. „државом Косово“, што показује намере привремених институција у Приштини по питању српске УНЕСКО баштине на територији Косова и Метохије“, казао је Малагурски.

Он каже да је циљ пројекта да Косово не буде примљено у чланство УНЕСЦО-а, јер је трагично дозволити да манастире чувају они од којих манастире чува КФОР.

„То треба представити свету, јер приштински лобисти, финансирани помоћу милиона од стране албанских тајкуна попут Беџета Пецолија, активно пропагирају тезу да је Косово демократска и толерантна република која се ослободила српске колонијалне силе, те да они желе мултиетничку државу у којој ће штитити права свих. Таква слика једноставно не одговара реалности. Захваљујући подршци Канцеларије за Косово и Метохију, Туристичке организације Београда и безброј донатора широм земље и света, снимили смо филм који има за циљ да светској јавности покаже истину о нашој културној баштини на Космету и надамо се да ћемо успети да филм представимо на светским ТВ каналима попут Хисторy-а и РТ-а, са којима смо већ у контакт“ каже он.

Малагурски тврди да филм није политички острашћен и пре свега се фокусира на причу о детињству аустралијског водитеља Стефана Поповића, који обилази манастире који су обележили његово одрастање на Косову и Метохији.

„Сценарио, који је написао млади дипломирани теолог Милош Нинковић, представља причу која је питка западној публици, јер нашу борбу не представља само као борбу српског народа, већ борбу цивилизације против оних који желе да је униште. То није било лако визуелно документовати и директор фотографије Младен Јанковић имао је захтеван задатак, али мислим да смо успели да снимимо јединствен документарац који ће да привуче пажњу светске јавности. Трејлер је већ привукао пажњу многих, укључујући и утицајног америчког новинара Мајка Церновича, као и амбасаде Русије у Канади, који су поделили трејлер на Твитеру“, казао је Малагурски.

Светска премијера филма планирана је за јесен 2017. године у Паризу, где је иначе и седиште Унеска.

Албанци већ најавили филм

Албански медији иначе преносе да је Малагурски у циљу свог лобирања да Косово не буде примљено у УНЕСКО упоредио ову државу са ИСИСОМ. Даље се наводи да се у филму тврди да су албански политичари попут Харадинаја желели (и желе) етнички чисто Косово. Арабесх.инфо наводи да се у филму говори и о нестанку великог броја српске популације на Косову у последњих 30 година, а све прате слике српских гробова.

Извор: Србин инфо

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  ДОБРОНАМЕРАН, кога интересује, сазнаће, и поступиће како осећа…

  …“ко хоће нађе решење, ко неће нађе оправдање…“

  ево

  прочитај пажљиво, прича новинарке, Италијанке

  +саднице лозе

  …“Одакле почиње данашње Косово? За мене је почело на аеродрому у Цириху, где се преседа на путу из Рима за Приштину. Ту се гурала гомила нетипичних ликова скоро „улубљених“ због својствене искривљене физиономије. Гранитна лица, незграпна и већ стара, а за њима жене скривене под Алаховим велом. Дакле, Шиптари. У авиону није било ниједног Србина, иако земљу, према којој смо летели нешто дуже од једног сата, још настањују, упркос свему и свима, Срби са Косова и Метохије, штавише то је њихова земља, с том разликом што њима није дозвољено да оду и да се врате, као било коме грађанину Европске уније. Зато сам први сусрет са рушевинама Светог Косова и Метохије имала у Швајцарској, земљи која му није ни налик…“

  http://www.geopolitika.rs/index.php/sr/reportaa/818-2015-02-19-10-12-24

  https://stanjestvari.com/2017/05/24/bojkot-separatistickih-izbora/

  …“ док су Косово и Метохија и Македонија били у саставу турске империје Краљевина Србија је финансирала основне и средње школе у тзв. Старој Србији. Нажалост, то Вучићев режим не зна. Па је тако у Скопљу још 1900. године основана Српска гимназија у којој је рецимо професор српског језика био прослављени српски писац Петар Кочић. На страну што запослени у здравству и просвети обављају исту делатност као и њихове колеге у остатку Србије, јер ови у просвети образују ђаке и студенте а лекари лече пацијенте.

  Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ , ономад, позива све Србе са КиМ да бојкотују сепаратистичке изборе које организује Приштина…“

  https://www.youtube.com/watch?v=2-bZd2h3RTI

  +„Буди Имја Господње благословено од миња и до века“

  чешки филм о Космету
  https://www.youtube.com/watch?v=UWzf8Rke3p4

 2. 0
  0

  Trebalo je da prodje toliko vremna da se neko sjeti u Srbiji da ovo napravi,pa se cude Sbi Kraine kao je pao Knin ,branio ga je Beograd,naravno politicki Beograd“!
  Koliko je proslo o stradanja u Jasenovcu da se galavne knjige nijesu prevele na stranim jezicma o tom genocidu iz Drugog svjetskog rata.Poznata je cinjenica da je covjek iz Amerike htio da plati da se magnum Krimen prevede na engleskom (80 000 $) ali Akdemija znanosti u Beogradu to nije dozvolila,svjedoci Vasilije Kersti.
  Zapocinju neki pregovri o Kosovui Metohij,ceka se samo da se vidi da li su svi za to da se pregovra,za ocekivati je da skoro svi ili bar skoro svi daju udejla u otudjivanju istog?
  Ko god stoji iza ovoga filma ,skoro sam siguran da ce vise uraditi nego svi politicari koji ga kobajagi brane ,sem onih oko Marka Jaksica okupljenih u Kosovskoj Mitrovic.
  Da li da pominjem i „i junake“ iz Vojske Montengra,bolje reci njen vrh koji kaze ,da ako treba i oni ce ubijati za Scipotrasko kosovo,jer tamo je nasa matica-droge bez koje mi kao drzava nemozemo da fumkcionisemo!

  Lazareva kletva

  „Ko je Srbin i srpskoga roda, a ne došao na boj na Kosovo, ne imao od srca poroda, ni muškoga ni devojačkoga, od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino ni pšenica bela, rđom kapo dok mu je kolena.“

  Prema starim podacima, Topola je pre bila velika i mnogobrojna. Međutim, na ovo jagodinsko selo bačena je kletva i od tada se nikad nije oporavilo.

  Davne 1389. godine, Knez Lazar ga je prokleo jer je odatle na Kosovo trebalo da pođe 700 konjanika, a otišla su samo sedmorica.

  Izgovorio je kletvu „da ovo selo nikad nema više od sedam kuća“, što se i ispunilo. Ovo selo ima sedam domaćinstava, baš kao u kletvi kneza Lazara.

  Prema predanju Topola je pre Kosova bila velika i mnogoljudna, a pružala se od Lukara do Rekovca. Na Kosovo je iz tog sela trebalo da pođe 700 konjanika, ali su otišla samo semorica, otuda i broj sedam u Lazarevoj kletvi.
  Iako se za selo zna već vekovima, danas u njemu uglavnom žive doseljenici, dok starosedelaca nema. Broj stanovnika se smanjivao, kao što je knez u kletvi rekao.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here