Насловна Поглед ,,Исти су ментори Београду, Сарајеву, Загребу…“

,,Исти су ментори Београду, Сарајеву, Загребу…“

0
ПОДИЈЕЛИ

Десетак дана после напада на српског премијера у Поточарима, тројица чланова Председништва Босне и Херцеговине стижу у Србију.covic

Поруке које стижу из Сарајева је да је овакав састанак потребан и да желе да прихвате руку помирења коју пружа српски премијер.

„Очекујем да оно што нам се десило у Сребреници буде једна нова шанса, нови искорак да не правимо сукобе, него да реално сагледамо проблеме које имамо из прошлости“, сматра Драган Човић, члан Председништва БиХ.

„За очекивати је да би ово могла да буде нека врста поправног испита за руководство БИХ, одговор на историјски задатак који се нашао пред њима, планирано или непланирано, случајно или нехотице. Сусрет у Београду би требало да буде повлачење црте једној страници која је била некад отворена, некад полуотворена, а некад потпуно затворена као недавно у Поточарима. Имајући у виду да су ментори исти и Београду и Сарајеву и Загребу и Подгорици и Скопљу, у том контексту би требало видети који то ученици слушају своје менторе, а који не слушају“, каже новинар Зехеријах Смајић.

За стручну јавност важно је да осим сусрета оно што се буду чуло после састанка трочланог Председништва и званичног Београда смири страсти и умири јавност и на једној и на другој страни.

„Балкану је нужно вишестрано пружање руке помирења. Тако да је ово свакако један од добрих сигнала који се шаље за смиривање прилика у региону. Ми видимо да су одређене страсти узавреле не само у Босни већ и у Македонији пре месец дана. Видимо да одређене врсте латентних проблема постоји. Сваки па макар и овакав гест посете трочланог Председништва БИХ Србији је добар за смиривање таквих тензија“, сматра Драган Ђукановић из Европског покрета у Србији.

„Ово је заправо на неки начин гашење ватре. где заправо видимо рукопис међународне заједнице која је притисла и Александра Вучића овде и чланове Председништва БИХ тамо, да покушају да учине нешто позитивно ако је то могуће“, оцењује Цвијетин Миливојевић из агенције „прагма“.

Међу темама које би требало да се нађу на столу извесно је да ће се наћи прича о Дејтонском споразуму, референдуму који је најавила Република Српска али и отвореним питањима која муче две стране још из деведесетих.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here