Насловна Политика Исповијест британског шпијуна из Ал Каиде: Постао сам муџахедин због српских националиста

Исповијест британског шпијуна из Ал Каиде: Постао сам муџахедин због српских националиста

0
ПОДИЈЕЛИ

Саудијац Ајмен Дин био је један од оснивача Ал Каиде који је 1998. промијенио страну и постао шпијун британских безбједносних и шпијунских служби МИ5 и МИ6.

580712_aimen-dean-foto-linkedin_ff

 За Би-Си-Си је дао интервју у којем је описао како се као тинејџер борио међу муџахединима у Босни, наводећи да је тамо био спреман да умре као мученик. По њему је Босна било мјесто за уочавање „талената“ који су послије постали дио најпознатије терористичке организације на свијету.

Дин је одрастао у Саудијској Арабији, гдје је по ријечима новинара британског јавног сервиса „отпор совјетској окупацији Авганистана 80-их година прошлог века покретање џихада уз оружје учинио племенитом замисли“.

У готово романсираном интервјуу с овим исламистом који је издао Ал Каиду, Би-Би-Си наводи да је Дин „био тинејџер када се Југославија распала, а босански муслимани нашли у смртној опасности од српских националиста“. Дин и његов пријатељ Халид ал Хаџ, који је касније постао вођа Ал Каиде у Саудијској Арабији, отишли су у Босну да постану муџахедини.

Дин каже да му је то искуство отворило очи и да је био књишки мољац из Саудијске Арабије који се само неколико недјеља касније са калашњиковим у руци кретао босанским планинама, што му је давала осећај огромне моћи. Бивши муџахедин наводи да је имао осјећај да учествује у писању историје, умјесто да стоји по страни и посматра је.

Објашњава да је обучаван у војним камповима гдје је стицао знање за које није ни помишљао да ће га икада добити, о ратовању, ратној тактици и војним маневрима, и све то у друштву људи разних националиста којима је једина заједничка особина била то што су били муслимани. Он каже да су сви били ту да би учествовали у џихаду за одбрану босанског становништва, који је за њега сам по себи изузетно искуство. Дин не помиње злочине које су он и његови саборци чинили по Босни, а тај очигледно није занимао ни британског новинара који га је интервјуисао.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here