Насловна Политика Исповест оператера дрона: Помогао сам убиства више од 1.600 људи

Исповест оператера дрона: Помогао сам убиства више од 1.600 људи

0
ПОДИЈЕЛИ

Четири и по године, Бредон Брајант радио је у тајном америчком програму за беспилотне летелице за бомбардовање мета у Авганистану и околним земљама. Речено му је да је помогао убиству више од 1.600 људи.

Brendon Brajant

Брајант је рекао за Би-Би-Си да је његов посао био да контролише камеру на летелици и ласер у случају да ракета треба да се испали. Пилот није могао да испали ракету, пре него што би Брендон ласером означио мету.

Каже да је временом осећао све већу нелагоду због онога што је чинио. У нападу на два човека у Авганистану 2007. године, несрећно је страдало једно дете, истиче у својој исповести за Би-Би-Си.

„Веровали смо да два човека које смо пратили бораве у једној малој колиби из које се видело светло“, каже Брајант. Како каже, шест секунди пошто је испалио ласер на ту колибу, угледао је особу која је улетела у објекат, непосредно пре него што је ракета разнела мету.

Иако му је координатор мисије рекао да је у питању пас, Брендон му није поверовао. Сматра да је то било дете и каже да од тада осећа велику мучнину. Напомиње да је почео да пати од несаница, јер кад би заспао сањао би само инфрацрвено.

Преломни тренутак за њега десио се када им је мета био амерички држављанин Анвар ел Авлаки. Надређени су му говорили да би Авлаки могао да постане нови Бин Ладен.

Авлаки је убијен у нападу дрона у Јемену.

„Он је био амерички држављанин, а јас сама се заклео да ћу штитити грађане САД и сматрам да смо радили погрешну ствар. Тада сам одлучио да одем“, напомиње Брајант.

Брајант је дао отказ априла 2011. године. Речено му је да је помогао убиству 1.626 особа, током своје четири и по годишње каријере.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here