Насловна Мозаик Испод „климе“ страда нерв

Испод „климе“ страда нерв

0
ПОДИЈЕЛИ

Покушај да се током ових спарних дана расхладе испод клима-уређаја, код многих може да се заврши неславно – упалом нерва на лицу, односно фацијалисом. То није једина последица седења директно испод климе, јер могући су и прехлада, болови у глави, укоченост у врату, упала уха…

Упала нерва се, ипак, чини најозбиљнијом, а услед ове појаве долази до одузетости једне половине лица. Клима-уређаји, наравно, нису једини кривци за фацијалис. Неуролог Горица Ђокић из Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, каже за „Новости“ да упалу нерва на лицу могу да изазову и промаја, јак хладан ветар, као и излазак на ветар са мокром косом.

– Проблем настаје нагло и у његовој основи се налази урођено сужење коштаног отвора кроз који пролази лични тј. фацијални нерв – објашњава др Горица Ђокић.

  • Услед фацијалиса половина чела не може да се набере, око не може да се затвори. То може да доведе до сужења и оштећења рожњаче, уста се криве на супротну страну, а половина мишића врата је непомична.

Ова болест може да погоди сваког, али су јој склоније особе које већ имају неко оштећење периферних нерава као што су дијабетичари, особе са саркоидозом, аутоимуним и малигним болестима.

Уколико се код неког јави обострана периферна лезија фацијалиса, треба посумњати и на неуроборелиозу, односно болест коју преносе крпељи – каже др Ђокић. – Ако је лезија једнострана, али је праћена другим запаљенским симптомима, онда треба испитати да ли су, можда, у питању други вируси, првенствено варичела зостер вирус или Epstein Barr вирус.

Поред тога што представља велики естетски проблем, пареза фацијалис код неких људи може да доведе до привременог губитка укуса, као и до накупљања хране између образа и десни. Лечење упале овог нерва траје од једног до три месеца, док је код старијих особа овај процес нешто дужи и може да потраје чак годину или две дана.

– Стандардно лечење подразумева физикалну терапију и системско узимање кортикостероида и витамина Б12. Око 30 одсто пацијената није реактивно на стандардни начин лечења, али код једног броја пацијената лезија спонтано пролази – објашњава докторка Ђокић. – Када је у питању нестандарни начин лечења, највећу ефикасност има мезотерапија, а у неким случајевима помаже и акупунктура.

Излечење болести помоћу ових метода, према медицинској статистици, успешно је у 80 одсто случајева. Уколико лекар установи да је у питању тешко запаљење, у том случају неопходно је урадити операцију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here