Насловна Друштво Исламски калифат и на Балкану

Исламски калифат и на Балкану

0
ПОДИЈЕЛИ

Послије сукоба полиције и исламских терориста у Белгији, путници ка муслиманским земљама су нарочито на бриселском аеродрому подвргнути најоштријој контроли.

dzihad-islamisti-sirija-terorizam_660x330

Али, особље обезбјеђења је темељито, по трипут, и то уз помоћ полицајаца и дресираних паса, претресало и путнике који су авионима „Ер Србије“ кретали за Београд.

То није било случајно, јер се у обавјештајним и полицијским круговима Европске уније с великом пажњом мотри и на Балкан као пут којим су се насилни исламски терористи већ кретали, одлазећи и долазећи, бјежећи из Европске уније, а европска полицијска агенција Еуропол је ставила до знања да шверц оружја за исламске екстремисте долази из Турске и са Западног Балкана.

Екстремисти који су убили новинаре француског листа Шарли ебдо, полицајце и људе у јеврејској самопослузи у Паризу су, по наводима медија, оружје дијелом купили од шверцера на бриселској Јужној жељезничкој станици, гдје стижу и оружје и муниција с Балкана. Готографија чауре с ознакама фабрике из босанске фабрике у Коњицу су објавили сви медији.

Исламски муџахедини, а држављани Француске, још послије завршетка рата у Босни су дошли на сјевер Француске и починили низ злочина, убистава и напада на полицију.

Сада су италијанске власти, само од почетка јануара, протјерале са севера Италије десетак имама који су обављали исламистичку индоктринацију и врбовали муслимане за одлазак у рат на страни „Исламске државе“ у Сирији и Ираку.

Прошле године је протјерано тринаест имама који су проповиједали насиље, а међу њима су били и исламски проповједници из Босне, из земаља Магреба и Блиског истока, пише торински лист „Стампа“.

Званичници служби за сузбијање тероризма су италијанским медијима пренијели да се из Сирије у Италију вратило десет џихадиста, „ријешених да почине атентате“, а да су „џихадисти из Италије отишли у Босну да се снабдију лажним документима“.

„Стампа“ наводи да је утврђено да су ти џихадисти „машинске пушке и бомбе могли да купе код Сиријаца и Чечена, али је другачији пут да се добију лажни документи… ту у први план избија улога босанских муслимана, спремних да продају савршено фалсификоване личне исправе“.

Пажњи није промакло да се жељена творевина екстремиста „Исламске државе“ – „калифат“ у Сирији и Ираку, на својој црно обојеној мапи проширила и укључила – и Србију и цијели Балкан.

Еуропол велику пажњу усмјерава и на Балкан, захтјевајући много већу сарадњу с полицијама тамошњих држава, посебно јер су већ пооштрене контроле на спољним границама „шенгенског простора“, а биће још много оштрије што управо доказује крајње темељит претрес путника „Ер Србије“.

Координатор Европске уније за сузбијање тероризма, Жил де Керков је белгијском листу „Соар“ изјавио да је терористичка пријетња и даље крајње велика, и да „цијела Европа зато мора дјеловати много брже и крајње озбиљно“.

Европски медији су пренијели упозорења европских обавјештајних и полицијских извора да двадесет исламистичких ћелија у Европи спрема атентате, и да 120 до 180 терориста припрема нападе у Француској, Њемачкој, Белгији и Холандији.

Чак и неки највиши европски званичници говоре да је настао својеврсни рат против екстремиста који би да ударе на темеље европске цивилизације, демократије и слобода.

Упозорења да опасност исламског екстремизма вреба и на Балкану, као и са Балкана, било је и раније.

Тако је у анализи „Џихадизам, радикални ислам, тероризам и Западни Балкан“, припремљеној за новембарски сусрет свјетских личности Трилатералне комисије у Београду, наглашено да је тај „цијели регион пред тешким изазовом“, посебно ако се у своје земље врати неколико стотина џихадиста са Западног Балкана који ратују у Сирији и Ираку.

У анализи је такође речено да је муслиманско становништво Западног Балкана можда најумјереније и најлибералније у поређењу са осталим муслиманима свијета.

Али, предочено је да су исламски џихадисти направили упоришта у Босни током рата 1990-их година, и да је из Саудијске Арабије у Босну нарочито продро вехабијски фундаментализам, док је „домаћи исламски фундаментализам израстао“ и на Космету, у Албанији, Македонији и у Санџаку у Србији и Црној Гори.

„Иако је стално стављано до знања да радикални националнизам представља велики извор нестабилности, никако се не смије сметнути с ума да је радикални ислам такође пријетња на Западном Балкану“, предочено је учесницима састанка Трилатералне комисије.

„Велика је вјероватноћа да би свака заједница која би се нашла на удару тероризма, узвратила и потенцијал заоштравања насиља је велики“, како се упозорава и посебно указује на примјер Македоније, „гдје би терористичка побуна била поражавајућа“.

„Ратнохушкачки екстремисти постоје на свим странама и терористички акти су савршен окидач који регион може гурнути назад у расуло 90-их година“ што се може догодити, закључује се у анализи, ако би се балкански џихадисти вратили из Сирије и Ирака, уз ратно искуство и борбену обуку.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here