Насловна Издвојено Иронија на врхунцу: Радмила се жали на кршење аутономије универзитета

Иронија на врхунцу: Радмила се жали на кршење аутономије универзитета

3
ПОДИЈЕЛИ

Одлуком о расписивању конкурса о упису на студијски програм Медицинског факултета Висока медицинска школа, коју је Управни одбор Универзитета Црне Горе донио за упис у Беранама, преиначио је раније донешену одлуку, али тиме није ријешио већ неодговорно отворио академске проблеме Универзитета Црне Горе, реаговала је данас ректорка Радмила Војводић, назвавши ову одлуку кршњем аутономије универзитета. Војводић се претходно оглушила о наредбу Владе Црне Горе да се расприше конкурс о упису студената у ВМШ у Беранама, али и изјаве студената који немају материјалних услова да се школују ван свог града.

Подсјетимо, Просвјетна инспекција је крајем јула казнила Универзитет Црне Горе са 500, а ректорку Радмилу Војводић као одговорно лице са 50 евра, јер нијесу испоштовали наредбу инспектора и расписали конкурс за упис 70 бруцоша на Високу медицинску школу у Беранама. Реаговао је предсједник Владе Душко Марковић који је два дана раније из парламента позвао  УО УЦГ да одлуке Владе спроведе у живот, како би се се млади са сјевера тамо школовали и након тога остали у свом крају.

Одлуком Управног одбора УЦГ завршава се двомјесечна агонија будућих студената, на само двадесетак дана од почетка школске године.

„У правном и политичком замешатељству након промјене чланова и фарсе око оставке предсједника демонстрирано је грубо непоштовање органа и аутономије Универзитета Црне Горе и то манипулисањем наводним студентским интересима. Све то упркос одлуци Сената у академском јединству става да се акаредитовани студијски програм у Подгорици не може прекрајати ничијом вољом, што је подржао и Студентски парламент. Под маском накнадног ad hoc приједлога студената и као тобожње компромисно рјешење, изведена је акција спровођења одлуке Владе Црне Горе за упис на овај студијски програм у Беранама, иако такав акредитовани програм не постоји,“ наводи се у саопштењу Војводић, која је са члановима УО у име академске заједнице напустила сједницу Управног одбора Универзитета Црне Горе након што је одбор оодлучио је да се распише конкурс за упис 72 бруцоша у ВМШ.

Војводић: Путујући програм Беране-Подгорица није компромисно рјешење

„Упозоравам студентску јавност да се неакредитовани ‘путујући’ програм Беране-Подгорица не може називати компромисним рјешењем, већ се овом одлуком намеће непознати институт организације наставе на двије удаљене дестинације. Такозваним гаранцијама Владе преко Студентског парламента бесправно се задире у спровођење наставе једне регулисане професије из области медицине по неакредитованим силабусима. То за посљедицу може имати само отежано стицање знања и практично-клиничке праксе и диплому сумњивог кредибилитета. Одлука представља повреду ауторитета Универзитета Црне Горе и његове аутономије, изигравање је академских принципа и штети интересу студената, па одговорност за расписивање конкурса преузимају они који су је донијели,“ наводи Војводић и додаје:

„Ауторитарно понашање центара моћи, којим се кроз конструисану гласачку машину не преза од трговине студентским интересима зарад политичко – пропагандних циљева, недопустива је образовна пракса у демократским и проевропским друштвима. Зато подсјећам да изнад овакве одлуке о упису стоји хипотека тужбе коју је Универзитет Црне Горе поднио Управном суду поводом незаконите лиценце Министарства просвјете за неакредитовани програм у Беранама, као и уставне жалбе Уставном суду Црне Горе за повреду аутономије Универзитета.

Уколико Управни одбор Универзитета Црне Горе оваквом одлуком прејудицира судске одлуке у своју корист, поручујем: онда се већ сада испоставља да је на удару легалност реализације неакредитованог програма и потписа на уговор о студирању, као и на будућу диплому, што – не заборавимо – није надлежност ни Управног одбора (надлежност УО је само расписивање конкурса), ни Студентског парламента, већ Сената и ректора.

Не преостаје нам, дакле, ништа друго до јавна забринутост и борба за интитуционална права и дужности Сената и ректора, и позивање на одговорност Управног одбора који их олако потире. О томе ће службено бити обавијештене ЕУА и асоцијација Магна цхарта Университатум. Одлука о прекрајању акредитације једног студијског програма Медицинског факултета и једне европски регулисане професије, евидентно је, дезавуише утемељење европских реформи државног универзитета, грубо унижава интернационализацију наше институције, као и нашу мисију и одговорност за стварање друштва знања на добробит наше државе – у овом случају у области развоја здравствене заштите,“ закључила је Војводић.

Студенти ВМШ: Ми нисмо за понижавање

Подсјетимо да су представници Савеза студената Више медицинске школе из Берана крај јула саопштили да велики број њих нема материјалних услова за студирање у Подгорици те да би им сами одлазак на студије у Подгорици изазвало још већи трошак.

„Такође ћемо нагласити да ми нисмо за понижавање, само зато што живимо на сјеверу Црне Горе. Ректорица Радмила Војводић у једној од претходних изјава казала: ‘да на сјеверу треба отварати факултете за пољопривреду и туризам’ чиме омаловажава будуће студенте са сјевера Црне Горе, који имају капацитет да се упишу на много јаче факултете, али им сами материјални статус то не дозвољава,“ напоменули су тада студенати ВМШ.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Veoma lijepa žena. Ne poklanjam mnogo pažnje što one pričaju. Meni se sviđa a to je jedino važno. U godinama je, ali ih dobro nosi. Cmok za Radmilu koju nikada neću biti u prilici da stvarno poljubim!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here