Насловна Друштво Иринеј: Морам да верујем да ће Вучић успети да извуче Србију из...

Иринеј: Морам да верујем да ће Вучић успети да извуче Србију из пепела

0
ПОДИЈЕЛИ

Живимо у нади да ће бити боље. Има изгледа да ће тако и бити. Морамо сви томе да допринесемо, да чинимо добра дела и да не чекамо да неко други уместо нас нешто уради. Не зависи све од других, него зависи од нас самих – каже српски патријарх

Liturgija-Patrijarh-Irinej-Aleksandar-Vucic

Будите бољи и чините добра дела, порука је патријарја Иринеја, коју је преко медија послао грађанима Србије за божићне празнике.

– Живимо у нади да ће бити боље. Има изгледа да ће тако и бити. Морамо сви томе да допринесемо, да чинимо добра дела и да не чекамо да неко други уместо нас нешто уради. Не зависи све од других, него зависи од нас самих. Морамо чинити добро према свакоме, јер је вера без добрих дела мртва – нагласио је патријарх Иринеј у разговору за Недељник.

На питање “Који су кључни планови Српске православне цркве у 2015. години”, патријарх је одговорио: “Да наставимо мисију Цркве, а настојаћемо да обновимо Храм Светог Саве. Мисија Цркве је да промовише смисао живљења, поредак, морал, да је Бог присутан у нашим животима. Биће нам боље што пре схватимо да живот није само вегетирање, него да је живот и велика обавеза“.

Говорећи о томе у којој мери ова власт помаже да грађани Србије живе боље, као и како оцењује рад премијера Александра Вучића, патријарх српски Иринеј рекао је да мисли да се премијер труди.

– Има неких назнака да ће бити и резултата. Очекујем да ће Србија ове године имати више разумевања од наших комшија. Морам да верујем да ће успети да подигне Србију из овог пепела. Надам се да ће дати Бог да нам буде боље – рекао је патријарх.

О питању Косова и плана за јужну покрајну који је најавио председник Србије Томислав Николић, патријарх је рекао да се нада да ће тај план бити у интересу нашег народа, као и да морамо “сви да помогнемо да тај план буде у интересу наше нације, културе, историје, цркве”. Он је нагласио да “не зависи све од Николића и Вучића, и да се и други, нажалост, питају. Али, морају увек да имају на уму да је Косово и Метохија најважније српско питање”.

СПЦ је за Божић покренула своју телевизију – ТВ Храм, која се за сада емитује само преко интернета. О томе шта је био циљ отварањем овакве телевизије, патријарх Иринеј одговара:

– Жеља нам је да се чује глас Цркве и све што је вера. Да се чују мишљења добрих људи, научника, интелектуалаца. То је све на благом почетку. Полако ћемо радити на том пројекту. Верујем да ће једног дана бити доступна свима – да је народ гледа као све остале телевизије, а не само преко интернета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here