Насловна Политика Иран и шест светских сила постигли историјски споразум

Иран и шест светских сила постигли историјски споразум

0
ПОДИЈЕЛИ

Преговачи Ирана и шест великих сила постигли су историјски договор, а завршни пленарни министарски састанак, на којем треба да буде усвојен споразум, заказан је за 10.30 сати у Бечу, јављају светске агенције.

iranski-nuklearni-program-pregovori

Такође, заказана је и конференцију за новинаре.

Договор је постигнут после 18 дана маратонских преговора Техерана и Групе 5+1 у Бечу између Ирана и представника САД-а, Русије, Кине, Велике Британије, Француске плус Немачке.

Завршни пленарни састанак од Е3/ЕУ+3 и Ирана у 10.30 сати у УН„, најавила је   портпаролка ЕУ Кетрин Реј на твитеру после растућих „знакова“ да је споразум на дохват руке.

Реј је додала да ће састанак бити праћен конференцијом за новинаре у Бечу.

Портпаролка америчког Стејт департмента Мери Харф твитовала је исти распоред, пренела је агенција АФП.  

Нацрт споразума постигнутог између Г5+1 и Ирана о иранском нуклеарном програму предвиђа да инспектори Уједињених народа (УН) имају приступ свим сумњивим иранским локацијама, укључујући војне, што би било засновано на консултацијама тих сила и Техерана, сазнају дипломатски извори рано јутрос у Бечу, где трају преговори о иранском нуклеарном програму.

Према тим изворима, после усвајања нацрта током дана, биће усвојена и резолуција Савета безбедности УН о томе у током месеца.

Затим ће уследити и кораци који предвиђају иранска ограничења нуклеарног програма,  а у првој половини 2016. године и укидање међународних санкција Ирану.

Информације добијене из тих извора су прелиминарног карактера и подложне су „промени„, наводи агенција Ројтерс, уз објашњење да се темеље на нацрту споразума који још није коначна верзија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here