Насловна Политика Иран: На Трампове мјере одговорићемо реципрочно

Иран: На Трампове мјере одговорићемо реципрочно

1
ПОДИЈЕЛИ

Одлука америчког председника Доналда Трампа да забрани улазак у САД држављанима из седам муслиманских земља изазвало је огорчење у тим државама, највише у Ирану који сматра да је то „поклон за екстремисте“.

Иран је најоштрије реаговао на одлуку америчког председника оцењујући да је увредљива и најављујући принцип увођења мера реципротитета америчким путницима.

Амерички председник до даљег је забранио улазак у земљу сиријским избеглицама, а тромосечна забрана издавања америчких виза уведена је за држављане Ирана, Ирака, Либије, Сомалије, Судана и Јемена.

Ниједна друга муслиманска земље погођена Трамповом одлуком није предузела меру реципроцитета а неке од њих нису ни данас реаговале на амерички указ потписан у петак.

Ирански медији данас су пренели да САД „прекидају односе са иранским народом“, неки од њих то сматрају „расистичким приступом“ док је лист Хамсахри на насловној страни написао: „Трампов зид стигао до Ирана“.

„Уз поштовање према америчком народу али и уз право заштите права својих држављана, Иран је одлучио да примени меру реципроцитета после увредљиве одлуке САД према Иранцима и та мера ће бити на снази док се не укине америчка“, саопштило је синоћ иранско Министарство иностраних послова.

У саопштењу се наводи да америчка одлука садржи елементе супротне међународним правилима и додаје да је министарство наложило амбасадама и конзулатима да помогну „иранским држављанима којима је онемогућено да се врате својим домовима, радним местима или студијама у САД“.

Иако Иран и САД немају дипломатске односе 37 година, многи Иранци живе у САД или редовно одлазе у ту земљу.

Судан је синоћ осудио америчку одлуку која је донета после „историјске најаве“ о америчком укидању економских санкција тој земљи 13. јануара.

У Јемену у којем бесни грађански рат, реаговали су шиитски побуњеници, сматрајући да је „илегално и нелегитимно“ окакатерисати грађане Јемена као извор тероризма или екстремизма.

У Сирији, Либији, Ираку и Сомалији није за сада било реаговања на Трампову одлуку.

(Бета, Вечерње новости)

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Ne znam puno o Iranu, ali nije tamo sve crno. To je zemlja duboke i stare kulture, žene nijesu diskriminisane kao drugdje i po pravilu završavaju fakultete. Svake godine su prisutni kod nas na sajmu knjiga. Ne spadaju u društvo sa Somalijom, Sudanom i Jemenom. Na kraju, oni su šiiti i mrze Isil taman koliko i Tramp. Ali mrze i izrael pa je to valjda Trampova logika.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here