Насловна Политика Иран инсистира на праву на обогаћивање уранијума

Иран инсистира на праву на обогаћивање уранијума

0
ПОДИЈЕЛИ

IRAN NUCLEAR ISFAHAN

Представник Ирана на преговорима о нуклеарном програму те земље у Женеви Абас Аракчи јуче је изјавио да званични Техеран не може да прихвати никакав споразум са шест светских сила који не буде обухватао право на обогаћивање уранијума, што је захтев који су САД и њихови европски савезници досад више пута одбили.

Аракчи, замени иранског министра спољних послова, рекао је новинарима у Женеви: „Током протеклих десет година, Иран се одупирао економским и политичким притисцима и санкцијама, који су имали за циљ да Техеран одустане од активности на обогаћивању уранијума“, пренео је Ројтерс.

„Зато би било какав споразум који не би признавао право Ирана на обогаћивање, био практично и вербално неприхватљив за званични Техеран“, истакао је главни ирански преговарач четвртог дана преговора о иранском нуклеарном програму.

Аракчи је додао да је на преговорима са Британијом, Кином, Француском, Немачком, Русијом и САД постигнут „98-одстотни напредак“, као и да је остало још само неколико подручја око којих још нема договора.

Светске силе траже да Иран обустави свој нуклеарни програм зато што сматрају да та земља покушава да произведе атомску бомбу, док Техеран упорно тврди да је сврха тог програма искључиво мирнодопска – производња електричне енергије и изотопа за лечење рака.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here