Насловна Политика Ирак: Иран нам помаже против Исламске државе, за разлику од САД

Ирак: Иран нам помаже против Исламске државе, за разлику од САД

0
ПОДИЈЕЛИ

irak tikrit

Сједињене Америчке Државе нису испуниле своја обећања да ће помоћи Ираку у борби против џихадиста Исламске државе, за разлику од Ирана који је ирачким снагама пружио „безусловну подршку“, изјавио је командант моћних ирачких шиитских снага Хади ал-Амири.

Он је на фронту у граду Тикриту, где се ирачке снаге боре против припадника Исламске државе да би поново преузели контролу над родним градом Садама Хусеина, критиковао оне који „љубе руке Американцима а заузврат не добијају ништа“, пренела је агенција АП.

Ирачке снаге су у среду први пут ушли у Тикрит са севера и југа, а јуче су се жестоко сукобили са џихадистима око контроле над северним делом града Кадисијом и испаљивали гранате на центар града, који је и даље у рукама ИС.

Ал-Амри је истакао да је „помоћ Ирана безусловна“ и упозорио да Ирак не треба да жртвује свој суверенитет да би добио оружје и помоћ од САД, чиме сугерише да ирачка влада прима упуства од званичног Вашингтона.

„Наш суверенитет је важнији од америчког оружја. Ми можемо да увеземо оружје из било које земље света“, истакао је Ал-Амри.

Шиитске снаге, које имају помоћ Ирана, играју кључну улогу у преузимању ирачког територија из руку Сунита који се боре на страни Исламске државе и пружају значајну подршку званичној ирачкој војсци и полицији.

Један неименовани ирачки званичник је за АП изјавио да је Иран Багдаду продао оружје у вредности од десет милијарди долара, углавном за водјење уличних борби.

Са друге стране, медјународна коалиција на челу са САД је од августа 2014. извршила више од 2.000 ваздушних напада на положаје ИС само у Ираку, што је, према признању ирачких и америчких власти, имало значајну улогу у победама над џихадистима у више ирачких градова и на брани Мосул.

Америчке снаге, медјутим, не учествују у операцијама у Тикриту, зато што их, како истичу званичници из САД, званични Багдад није позвао на учешће.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here