Насловна Политика Ирачки премијер од Американаца тражи хеликоптере "апач" за борбу против Ал Каиде

Ирачки премијер од Американаца тражи хеликоптере "апач" за борбу против Ал Каиде

0
ПОДИЈЕЛИ

-vojni-helikopter-Ирачки премијер Нури Малики састаће се данас у Вашингтону са америчким председником Бараком Обамом од кога ће, како се очекује, затражити помоћ у сузбијању побуњеничких напада који потресају његову земљу.

Малики ће тај захтев упутити након што је пре скоро две године ирачка влада одбила да дозволи америчким снагама да остану у Ираку. Тада је, наиме, одбијен захтев САД да се преосталим америчким војницима да имунитет од кривичног гоњења, подсетила је агенција АП.

Како је саопштила Бела кућа, Обама ће током састанка са Маликијем изразити забринутост због насиља у Ираку.

Неколико месеци после повлачења америчких снага, крајем 2011. године, насиље у Ираку је почело да расте. Према подацима Стејт департмента, најмање 6.000 Ирачана је погинуло у нападима ове године.

У Ираку је погинуло најмање 4.400 америчких војника, док је 32.000 повредјено, навео је Глас Америке.

Малики је јуче, у у говору који је одржао у Институту за мир у Вашингтону, затражио од САД помоћ у сузбијању оснажене Ал Каиде у његовој земљи, истичући да су екстремисти ојачали због вакуума у власти у региону, а не због неусаглашене ирачке политике.

Он је истакао да су за јачање екстремиста у Ираку криве револуције у оквиру „арапског пролећа“ у којима су свргнуте дугогодишње диктатуре, а које „нису биле способне да на прави начин испуне насталу празнину“, јавио је Ројтерс.

Многи амерички званичници не слажу се с Маликијевим становиштем о узроцима насиља у Ираку и с неодобравањем гледају на то што се ирачке власти приближавају Ирану, а игноришу позив Вашингтона да сунитској и курдској мањини дају већу улогу у шиитској влади.

Малики је од америчких власти затражио јуришне хеликоптере „апач“ и другу војну опрему ради борбе против Ал Каиде.

Током прве посете Вашингтону за две године, Малики се до сада састао с америчким секретаром одбране Чаком Хејгелом и генералном копнене војске Мартином Демпсијем.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here