Насловна Политика Ирачки премијер објавио да је Тикрит ослобођен од ИС

Ирачки премијер објавио да је Тикрит ослобођен од ИС

0
ПОДИЈЕЛИ

Ирачки премијер Хајдер ал Абад објавио је данас да је Тикрит ослобођен од џихадиста Исламске државе (ИС), послије вишенедјељне највеће операције откако је ИС у офанизиви прошлог јуна заузела велике дјелове Ирака.

486572_irak02ap_ff

Абади је прогласио ослобођење Тикрита и честитао ирачким безбједносним снагама и добровољцима на тој историјској прекретници, преноси АФП информацију са премијеровог твитер налога.

Премијер је, како се наводи, мислио на савезничке паравојне претежно шиитске јединице које су играле важну улогу у тим борбама.

„Ирачке снаге су стигле до центра Тикрита, подигле ирачку заставу и сада чисте град“, изјавио је премијеров портпарол Рафид Џабури за француску агенцију.

Ипак, за сада, није јасно да ли је отпор џихадиста ИС у том ирачком граду „у потпуности окончан“ да би дошао на ред огроман изазов – подметнути експлозив по путевима и кућама.

Ирачки војници, полиција и припадници јединица Народне мобилизације – паравојних снага којима доминира шиитска милиција, почели су битку за Тикрит, главном граду провинције Салахедин, 2. марта.

Ваздушни напади коалиционих снага који су почели прошле сриједе, разгнијевили су припаднике шиитских милиција, који су оптужили Вашингтон да покушава да им отме побједу за Тикрит. Коалиција је саопштила да је извела три ваздушна удара у подручју Тикрита, у недјељу и понедјељак, навела је француска агенција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here