Насловна Мозаик Ипак статут Вуковара на Уставном суду?

Ипак статут Вуковара на Уставном суду?

0
ПОДИЈЕЛИ

cirilica-vukovar

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је да постоји велика шанса да измијењени Статут града Вуковара, којим се фактички забрањује употреба ћирилице на подручју тог града, буде упућен на тумачење Уставном суду, јављају агенције.

„Ако се неко на овакав статут буде жалио, рецимо Вијеће националне мањине, онда Министарство управе мора да поштује одређену процедуру.

Велике су шансе да то на крају заврши на тумачењу на Уставном суду“, рекао је Милановић.

Предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац већ је најавио да ће тражити оцјену уставности одлуке Градског вијећа Вуковара.

Предсједник Српског националног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац најавио је да ће српска заједница у тој држави затражити оцјену уставности одлуке Градског вијећа Вуковара о суспензији двојезичности, за коју очекује да ће је поништити или Уставни суд или Влада Хрватске.

Пуповац је нагласио да је та одлука у супротности са Уставним законом о националним мањинама и самим Уставом и да као таква терба да буде и поништена.

„Вјерујем да ћемо имати подршку премијера Зорана Милановића у вези са отклањањем ових опасних промјена, као и да ће он подржати повратак ћирилице у статут града Вуковара“, изјавио је Пуповац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here