Насловна Друштво Интерпол ће контролисати госте хотела у Црној Гори

Интерпол ће контролисати госте хотела у Црној Гори

0
ПОДИЈЕЛИ

Неколико црногорских хотела повезано је са Интерполовом базом података, у којој се врше провјере свих гостију тих туристичких здања, како би се утврдило да ли неко од њих користи лажна или украдена лична документа, сазнају Дневне новине.

dejandjurovic

„Интерпол ће ускоро на идентичан начин имати конекцију и са црногорском националном авио-компанијом Монтенегро Аирлајнс, али и са банкарским сектором“, казао је руководилац Националног централног бироа Интерпола Дејан Ђуровић.

Он је објаснио да је ријеч о тестном пројекту ширења Интерполових сервиса на приватни сектор, а Црна Гора је прва у свијету, која га је примијенила.

Овај сервис је настао кроз унапређење ФИНД система, који је до сада функционисао само на граничним прелазима, гдје су уз помоћ специјалних линкова вршене провјере особа, путних исправа и возила, упоређујући их са Интерполовим базама потјерница, изгубљених и украдених докумената и возила.

„Ови сервиси су у првој фази проширени према појединим хотелским предузећима у Црној Гори. То подразумијева провјере гостију који се региструју у хотелима, кроз Интерполове базе података. Провјере су иницијално ишле само за путна документа, док је у децембру 2014. године сервис проширен ка провјерама лица, кроз Интерполоову базу тражених лица“, објаснио је Ђуровић.

Он, међутим, није желио да открије који црногорски хотели су постали дио Интерполовог пројекта, нити да ли је неко од гостију тих туристичких комплекса хапшен због кориштења лажних докумената.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here