Насловна Друштво Институт за владавину права: Уставни суд прекршио Устав

Институт за владавину права: Уставни суд прекршио Устав

0
ПОДИЈЕЛИ

Институт за владавину права ИВП каже да је Уставни суд Црне Горе донио Пословник којим је, како истичу, противуставно промијенио своју надлежност за одлучивање о уставним жалбама, и тиме прекршио Устав, који треба да штити.

Како објашњавају, амандманима на Устав које је Скупштина Црне Горе донијела у јулу 2013. јасно је прописано да Уставни суд о уставним жалбама одлучује у трочланом вијећу- једногласно, а тек ако не може да се постигне једногласност, онда се предмет упућује на сједницу суда, да се одлука донесе већином гласова свих судија.

“Међутим, супротно Уставу, Уставни суд је донио Пословник, који је акт техничко- процедуралне садржине, и прописао да Вијеће ни не мора да одлучује о предлогу судије извјестиоца, већ може одмах да упути предмет на сједницу свих судија, уколико је предмет од посебног значаја за заштиту права и слобода грађана. Уставни суд је Пословником “дописао” Устав Црне Горе, чиме је повриједио начела владавине права и јединства правног поретка”, оцјењују из Института.

Уставни суд, кажу они, учинио је управо оно што је у својим ранијим одлукама оцјењивао као неуставно.

“Тако је 2014. Уставни суд, поступајући по иницијативи Акције за људска права, одлучио да је Скупштина Црне Горе неуставно Пословником Скупштине дописала трећи круг гласања за избор Врховног државног тужиоца, јер је Устав прописао само два круга, да би сада и сам учинио исто. Како је једина надлежност Уставног суда да штити уставност и законитост, забрињавајуће је да управо Уставни суд крши уставност”, истичу они.

Уставни суд је, додају из Института, донио Пословник са осам мјесеци и осам дана закашњења, притом са рјешењем које је очигледно неуставно и које уводи арбитрарност у одлучивању, чиме се крше права грађана Црне Горе.

ИВП упозорава да кад судија извјестилац припреми и предложи одлуку Вијећу за одлучивање по уставним жалбама, Вијеће о њој мора да одлучи, а да је све супротно томе супротно и Уставу.

Из Института напомињу да је свака уставна жалба донијета од стране суда на овакав начин супротна Уставу, јер Вијеће нема право да не приступи гласању, како је то регулисао Пословник који је суд донио.

“Забрињавајуће је да је држави требало неколико година да би усвојила Амандмане на Устав и регулисала поступање по уставним жалбама, уз огромне буџетске издатке, да би сада Уставни суд ту своју надлежност промијенио подзаконским актом, супротно Уставу”, закључили су они.

Институт за владавину права је о овом случају обавијестио Заштитника људских права и слобода Шућка Баковића, како би реаговао у складу са својом надлежношћу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here